Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.12.2017.
08:31
Vestionline, Tanjug A

"Ovo je bila godina preokreta, neće biti Dejtona 2"

Predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak kaže da je 2017. godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana, jer se sada više priča o proširenju EU, smatra da se Dejton 2 neće desiti, a da Specijalni sud za zločine OVK svi treba da prihvate i poštuju, mada bi, kaže, bilo bolje da sve ide brže.

youtube.com/PLUS 7 DNÍ
I Evropa mora da održi zadatu reč: Miroslav Lajčak

Lajčak navodi da je EU "shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu tih zemljama".

- Te zemlje su ušle u proces reformi i promena, i mi treba da poštujemo našu reč - rekao je Lajčak za N1.

S druge strane, smatra slovački diplomata, to nije politička odluka EU i ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, pre svega što se tiče reformi.

Povodom ideje da se organizuje Dejton 2 za BiH, Lajčak je rekao da se ne razmišlja ozbiljno o tome i da nije realno da se to desi.

On je objasnio da je za vreme Dejtona, BiH bila u ratu, da nije bilo funkcionalne države, a da je danas to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora i da je apsolutno nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države.

- Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu niko spolja ne može to da reši - rekao je Lajčak.

Upitan o Specijalnom sudu za zločine OVK, predsednik Generalne skupštine UN kaže da bi možda bilo bolje da sve ide brže.

- Ali taj proces ide, i već su sve institucije uspostavljene, očekuje se početak rada tog suda, nema stagnacije u tom procesu. Brzina bi mogla da bude veća, a snažna poruka je i da su neki pokušaji opstrukcije propali - rekao je Lajčak.

On je istakao da će taj sud početi sa radom i da to treba svi da prihvate i da poštuju.

Komentarišući odnose Srba i Albanaca, Lajčak kaže da ta dva naroda žive na istim prostorima i nastaviće da žive, i da je u njihovom interesu da uspostave odnose koji pomažu njihovim ambicijama - članstvu u EU, za bolji život svojih građana.

- Vlade Srbije i Albanije su puno toga postigle u poslednje tri, četiri godine - naglasio je Lajčak.

Govoreći o završetku rada Haškog tribunala, predsednik Generalne skupštine UN je rekao da je njegov glavni rezultat to što je pokazao da niko ne može da pobegne od pravde, iako se krije.

- Zatvaranjem rada Haškog tribunala, trebalo bi i na jednom političkom planu da zatvorimo jedno teško poglavlje, poglavlje rata u zemljama bivše Jugoslavije, da istoriju ostavimo istoričarima, a da političari počnu da se bave budućnošću - kazao je Lajčak.

Na Balkanu, smatra on, "prošlost je previše pitanje dnevno-političke agende političara, i ako se oni bave prošlošću, oni nemaju snage da se bave budućnošću...".

Kaže da se uvek može više i bolje, ali dodaje - šta je, tu je.

- Postoji niz konkretnih rezultata, ima pitanja koja može postaviti svaka nacija na Balkanu, ali treba prihvatiti rezultate kakvi jesu, i da se okrenemo budućnosti - naveo je Lajčak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online