Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2017.
16:08
nezavisne.com, Vestionline A

"Izetbegović radi isto što i njegov otac 1992. godine"

"Bošnjaci se očigledno boje da bi normalizacijom odnosa sa Srbijom izgubili 'kapital nevine žrtve' na kome zasnivaju svoju spoljnopolitičku strategiju", ocenjuje profesor Nenad Kecmanović.

Srna
Stopama svog oca: Bakir Izetbegović

Izvinjavali se i Vučić i Nikolić...

I zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid Kecmanović vidi kao pokušaj Sarajeva da osveži i ojača taj "kapital nevine žrtve".

Kecmanović podseća da nema šta Beograd nije činio da se uspostave dobrosusedski odnosi sa Sarajevom, i da dođe do pomirenja i poverenja između dve države:

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org

* Bosna pred novom promenom granica?

* Bakir priziva novi rat

- Izvinjavali su se i Nikolić i Vučić i oni pre njih, ali je aktuelni premijer Srbije otišao najdalje. Rizikujući negativne reakcije nacionalnog mnjenja, on je pretrpeo kamenovanje u Srebrenici, finansijski pomogao razvoj ove opštine (budžetskim parama), ugošćavao Izetbegovića... Odgovor su uvek bile opstrukcije, uvrede i provokacije - kaže Kecmanović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pre četiri godine izvinjenje za zločine koje su pojedinci počinili nad Bošnjacima u ime Srbije i srpskog naroda i to je u stranim medijima protumačeno kao prekretnica u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine i značajan zaokret ka pomirenju u regionu.

"Klečim zbog toga, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac", reči su koje je Nikolić izgovorio u intervjuu za sarajevsku televiziju, ali on ipak nikad nije zvanično posetio Sarajevo, iako je ta poseta više puta neformalno najavljivana.

Obnova postupka - "pucanj u prazno"

Pravno gledajući, smatra Kecmanović, bošnjački pokušaj obnove postupka pred Međunarodnim sudom pravde je "pucanj u prazno". Niko od eksperata ne vidi nove validne dokaze, a u međuvremenu su čak četiri takva pokušaja odbijena, pa će, kaže, i ovaj biti odbijen.

- Bakir podnosi tužbu "pod firmom" BiH, protiv volje druga dva naroda. Nije li to ono isto što je radio njegov otac Alija, kada je 1992, protiv volje srpskih predstavnika, raspisao referendum o secesiji BiH od SFRJ. Radi se zapravo o kontinuitetu jedne politike koja BiH čini neodrživom i gura u raspad - pita se Kecmanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online