Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Petak 09.12.2016.
15:42
Vestionline A

"Mladić je kriv zato što je Srbin i zato što je branio srpski narod"

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je u petak u završnoj reči pred Haškim tribunalom, da je dokazala da general Mladić "nije kriv" za genocid i druge zločine tokom rata u BiH, za koje je optužen.

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Kolektivna krivica za ceo srpski narod je nedozvoljiva: Ratko Mladić

- General Mladić je nevin čovek - rekao je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić je naglasio da je general Mladić, po tužilaštvu, “kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli”. Mladić je, kako je kazao Lukić, svoj narod branio “u skladu sa zakonom” od neprijatelja koji se služio “islamskim fanatizmom” kako bi došao na vlast. Po braniocu, tužioci su tokom procesa odgovornim za zločine u BiH proglasili “svakoga ko je Srbin”.

– To nije ništa drugo nego nedozvoljiva kolektivna krivica – ocenio je advokat Lukić.

On je “nedozvoljivom” nazvao “politiku Tužilaštva” o “kolektivnoj krivici svih Srba za udruženi zločinački poduhvat”, kao i “okrivljavanja generala Mladića za sve zločine koje su počinili znani i neznani”. Kao “apsurd”, zasnovan na “selektivnom” prikazivanju dokaza optužbe, branilac je naveo da bi “zajedno sa Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji”.

Lukić je rekao da su se tužioci oslanjali na “propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića”. Branilac je, pored toga, optužio i dvojicu od trojice sudija da su “izričito Mladića proglasili krivim na drugim suđenjima, pre nego što je on imao šansu da se brani”. To se odnosi na predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) i sudiju Kristofa Fligea (Christoph Flugge), koji su ranije izrekli osuđujuće presude Mladiću podređenim oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, kao i Momčilu Krajišniku.

- Istorija će vama suditi – da li je pravda bila zadovoljena i da li se videlo da je zadovoljena - poručio je Mladićev branilac sudijama.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2016. 16:44
U Sarajevu je ub,ijeno 8255 srba....860 se vode kao nestali....
Petak 09.12.2016. 16:40
Srbin koji je ceo rat proveo u Sarajevu radeci kao metalostrugar u fabrici Vaso Miskin Crni svedoci....U aprili 1993 rano izjutra krenuo sam na posao.Kod zgrade opstine Novi Gradpreko puta RTV Dom,stao mi je jedan automobil.Vozac je ponudio da me poveze,pristao sam,vozac je znao gde radim.Zamolio sam ga da stane na raskrscu kod socijalnog,ali on je produzio dalje i stao kod crkve Svetog Preobrazenja u Pofalicima.Tu sam na vratima crkve video okacene 3 ljudske glave.Ovaj srbin je govorio i o hapsenju srba na ulici od strane uniformisanih lica.Jednom prilikom su i njega pokupili i stavili mu kesu na glavu,strpali u kombi i odvezli u nepoznatom pravcu.....Skinuli su mi kesu,stajao sam pored jedne velike rupe.U rupi gomila leseva,ugledao sam dete od 4,5 godina....ODSECENE mu ruke i UREZAN krst na grudima......
Petak 09.12.2016. 16:51
I na Dobrinji Srbi su nastradali u toku proteklog rata. Zatvarani su u nekoliko logora, mučeni i ubijani. Između ostalog i u podrum jedne piljare odakle danima nisu vidjeli dnevnu svjetlost. Vlaga je bila tolika da su im otpadali komadi kože. U ovom naselju živjela je učiteljica Vida Borković. Prvi komšija bio joj je Kerim Lučarević. A njegov stan je bio premali - dvosoban. Vida je uhapšena, a tijelo je nađeno kod aerodroma - zakl,ana je. Eto tako su rješavana stambena pitanja za "kadrove" na Dobrinji. "Živio sam na Dobrinji 5, a otac mi je živio u Buća potoku. Tu je i ub ijen. Moj stric je poginuo na kućnom pragu, ub ili su ga snajperom posred čela. Otac je ostao da ga sahrani i ub,ili su i njega. Radio je u bašti, kraj kuće, a onda su došli pripadnici TO i odveli ga. U junu 1992. godine. Imao je moj radni mantil na sebi. Majci su rekli da ga vode na informativni razgovor, a nikad se više nije pojavio. Ub,ijen je u Sarajevu - ekshumiran u Zenici. Identifikovali smo ga putem DNK analize. Kad su ga odveli od kuće ruke su mu svezali žicom. Tako smo ga i našli, a vilica i par rebara su mu bili polomljeni. Izgleda da je strijeljan rafalom. Ub,ijen je 1992. godine a našli smo ga tek 2004. godine. Uz mnogo muka. Ali eto, sahranili smo ga kako dolikuje, i mogu vam reći da smo tek sada našli svoj mir i on i ja. On na onom a ja na ovom svijetu. Otac je imao osamdeset dvije godine, nije imao ni puške, a odveli su ga ispred kućnog praga. Moj prvi komšija, Zajko Vahid jedan je od odgovornih za njegovu smrt. On je danas prvi privrednik opštine Stari grad kome ne možete ništa. Valjda njegova stranka na vlasti pa ga ne daju", priča , Niko Simanić koji je tek nedavno sahranio oca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online