Petak 09.12.2016.
15:42
Vestionline

"Mladić je kriv zato što je Srbin i zato što je branio srpski narod"

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Kolektivna krivica za ceo srpski narod je nedozvoljiva: Ratko Mladić

- General Mladić je nevin čovek - rekao je njegov branilac Branko Lukić.

Lukić je naglasio da je general Mladić, po tužilaštvu, “kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli”. Mladić je, kako je kazao Lukić, svoj narod branio “u skladu sa zakonom” od neprijatelja koji se služio “islamskim fanatizmom” kako bi došao na vlast. Po braniocu, tužioci su tokom procesa odgovornim za zločine u BiH proglasili “svakoga ko je Srbin”.

– To nije ništa drugo nego nedozvoljiva kolektivna krivica – ocenio je advokat Lukić.

On je “nedozvoljivom” nazvao “politiku Tužilaštva” o “kolektivnoj krivici svih Srba za udruženi zločinački poduhvat”, kao i “okrivljavanja generala Mladića za sve zločine koje su počinili znani i neznani”. Kao “apsurd”, zasnovan na “selektivnom” prikazivanju dokaza optužbe, branilac je naveo da bi “zajedno sa Mladićem proglašen krivim mogao biti svaki oficir koji je ikada služio u bilo kojoj armiji”.

Lukić je rekao da su se tužioci oslanjali na “propagandu i manjkave dokaze da bi osudili Mladića”. Branilac je, pored toga, optužio i dvojicu od trojice sudija da su “izričito Mladića proglasili krivim na drugim suđenjima, pre nego što je on imao šansu da se brani”. To se odnosi na predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) i sudiju Kristofa Fligea (Christoph Flugge), koji su ranije izrekli osuđujuće presude Mladiću podređenim oficirima Stanislavu Galiću i Zdravku Tolimiru, kao i Momčilu Krajišniku.

- Istorija će vama suditi – da li je pravda bila zadovoljena i da li se videlo da je zadovoljena - poručio je Mladićev branilac sudijama.

2024 © - Vesti online