Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 17.03.2014.
19:30
Beta A

Osloboditi Mladića optužbe za genocid

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od Tribunala u Hagu da Mladića, na polovini suđenja, oslobodi optužbe za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

Krivica nije dokazana: Ratko Mladić
 

Branilac Dejan Ivetić zatražio je da raspravno veće istovremeno odbaci i druge tačke i navode optužnice koja Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, sve 1992-95. godine.

Mladićeva odbrana tvrdila je da tužioci, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, nisu dokazali krivicu tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske. Ocenjujući je da "nema dokaza" da je Mladić imao "genocidnu nameru" da srebreničke Muslimane uništi kao etničku grupu, Ivetić je podvukao da se ta tačka optužnice mora odbaciti.

Branilac Ivetić je tvrdio i da tužioci nisu dokazali da je Mladić bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu s takvim ciljem, činjenjem, pored ostalog, ubistava, istrebljenja i prisilnim premeštanjem muslimanskog stanovništva.

Pozivajući se na eksperta tužilaštva Ričarda Batlera, odbrana je naznačila da ne postoje dokazi da je Mladić naredio streljanje oko 7.000 zarobljenih Muslimana u danima posle zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995.

Po odbrani, Mladić ne može biti odgovoran ni za zločine paravojnih snaga i policije RS, zbog toga što nisu bile pod njegovom komandom i kontrolom. Sudije bi, stoga, generala morale osloboditi i optužbi za ubistvo oko 1.000 Muslimana u selu Kravica kod Bratunca, 13. jula 1995. godine, koje su počinili pripadnici MUP RS.

Isto tako, Mladić ne može biti kriv ni za ubistvo šestorice muslimanskih dečaka i muškaraca iz Srebrenice, krajem jula 1995. u okolini Trnova, zato što su taj zločin počinili i snimili pripadnici jedinice Škorpioni, koji su bili tada bili pod kontrolom
Službe državne bezbednosti Srbije i pod komandom MUP RS, tvrdila je odbrana.

"Nema dokaza da je general Mladić izdao bilo kakvo kriminalno naređenje počiniocima tih zločina", kazao je Ivetić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.03.2014. 23:11
Da, samo sto Haski trabunjal ne funkcionise po principu dokaza, vec po subordinaciji naredjenja!
Utorak 18.03.2014. 03:04
To bi bilo nesto naj normalnije iz tog suda.Sva postovanja Generalu Mladicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online