Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 07.12.2016.
15:33
Srna A

Tužilac: Ratko Mladić naređivao napade na Sarajevo, civili ubijani snajperom

Tužilac Adam Veber je, trećeg dana iznošenja završne reči Tužilaštva na suđenju generalu Ratku Mladiću, izjavio da je Vojska Republike Srpske tokom tri i po godine rata otvarala na Sarajevo neselektivnu artiljerijsku vatru i snajperom gađala civile.

en.wikipedia.org/Mihail Evstafьev
Oštre optužbe Tužilaštva: Ratko Mladić

Veber je kao dokaz tvrdnje da je general Mladić naređivao i odobravao te napade emitovao snimak presretnutog razgovora iz maja 1992. godine u kom Mladić izdaje naređenje za artiljerijsku vatru na naselja Velešići i Pofalići, prenose beogradski mediji.

On se pozvao na svedočenja zvaničnika UN, poput Dejvida Harlanda, prema kojima je general Mladić, zajedno sa Radovanom Karadžićem, napade na grad koristio kao sredstvo pritiska na vlasti u Sarajevu i međunarodnu zajednicu.

Na tvrdnju odbrane da je Mladić zabranio "ofanzivnu vatru" i "napade na civile", tužilac je, prikazujući naređenja, ukazao da je general Mladić naznačio "bez mog odobrenja".

- To nije isto što i zabrana - ocenio je Veber.

Tvrdnju odbrane da je Vojska Republike Srpske "samo reagovala" na napade tzv. Armije BiH iz Sarajeva, tužilac je nazvao "lažnom", odnosno da je zasnovana na nepostojećim dokazima.

Nalaz balističkog veštaka odbrane Zorice Subotić da su dve eksplozije na pijaci Markale izazvale podmetnute mine, tužilac je odbacio kao "teoriju zavere".

- Ona je sve to izmislila - naglasio je tužilac.

Veber je rekao da odbrana nastoji da Mladića prikaže kao "herojskog spasioca" civila, tvrdnjom da je general "obezbedio dobrobit stanovništva".

- Ništa ne može biti dalje od istine - ocenio je Veber.

Veber je odbacio i tvrdnju odbrane da je general Mladić više puta nudio "demilitarizaciju Sarajeva" i da ukloni tešku artiljeriju oko grada i rekao da je to ponudio tek pod pretnjom NATO bombardovanja, posle prve eksplozije na pijaci Markale, u februaru 1994. godine.

Tužilaštvo u četvrtak nastavlja sa iznošenjem završne reči.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2016. 16:00
Srbi su cesto optuzivani za tzv snajpersko terorisanje Sarajeva, uglavnom pausalno ili ubacivanjem fraza Snajperska aleja itd. Svako ko dobro poznaje Sarajevo i liniju razgranicenja za vrijeme rata zna da je tako opisana situacija daleko od istine. Jedino pogodno mjesto za tako nesto je nekoliko mjesta na Grbavici i Vracama, dok je suprotna strana drzala bezbroj polozaja idelnih za snajperska gnijezda, kojih se nisu ni ustrucavali koristiti. Na zalost ratno izvjestavanje prvenstveno sa nase strane je bilo na najnizem mogucem nivou, a strancima zbog politike nije odgovaralo tako nesto da objavljuju. Sjecam se samo jednog izvjestaja CNN-a sa Gbavice koji je odlicno uradio Brent Sadler, ali vjerovatno bas zato nije vise dobio dozvolu ili ti prilozi nisu vise objavljivani. Prvu bih bas pomenuo Grbavicu, najurbanije gradsko podrucje koje smo drzali, na domaku samog centra grada. Na Grbavici se bilo jako tesko kretati bas zbog muslimanskih snajpera. Bukvalno sa svih strana su hladnokrvno ubijani stanovnici tog naselja. Pucalo se sa Izvrsnog vijeca, sa Masinskog fakulteta, Bristola, Lorisa, Sanca, Golog brda, nebodera sa tzv Stare stanice, Trga Pere Kosorica...
Sreda 07.12.2016. 16:00
Lukavica i Dobrinja. Sa brda Mojmilo Lukavica je kao na dlanu, za snajperistu idealna pozicija, pucalo se odozgo po nama i snajperima i brovinzima. Svaki prolazak kolima od Lukavice do Vraca je bio lutrija sa zivotom. Takodje zgrada Oriolik, kao i neke druge na Dobrinji je imala idealan polozaj za snajper, cega se nisu muslimani libili.
Sreda 07.12.2016. 16:01
Herojski Nedzarici. Od Dobrinje 5, brda Mojmila, Olimpijskog sela, Alipasina, Vojnickog polja, te zgrade Oslobodjenja, koja je na kraju i unistena zivot je tu bio skoro nemoguc. Apsolutno nadviseni sa svih strana, ti ljudi su zasluzili posebno mjesto u srpskoj istoriji. Ko je to vidio zna o cemu se radi. Znam da tu imaju neke procjene za cak 200 zrtava od snajpera.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online