Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.08.2016.
06:00
Đ. Barović - Vesti A

Hag silom protiv istine

Sudsko veće Haškog tribunala donelo je iznenadnu odluku da naprečac zaključi dokazni postupak odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.

Tanjug/AP
Demistifikacija Srebrenice: Spomen-područje Potočari

Dokazni postupak odbrane bio je u završnoj fazi i podrazumevao je svedočenje još četiri svedoka, ali sudije su dozvolile pojavljivanje samo jednog, a zatim su mimo prakse ovog suda i protivno volji odbrane, zaključile ovaj deo suđenja posle čega sledi zakazivanje iznošenja završnih reči tužilaštva i odbrane.

- Ovo nisam doživeo, da sudije, bez ikakve prethodne naznake, naprečac okončaju dokazni postupak odbrane, ali i da pritom odbiju da umesto izjava svedoka, u dokazni postupak uvedu barem izjave svedoka i dokaze u formi video zapisa ili dokumenata. Da li mi verujete da su oni tu svoju odluku saopštili tako što su na kraju jedne rasprave najavili da će pročitati neku svoju ranije donetu odluku?! Možete zamisliti naš šok kada su pročitali da su odlučili da završavaju dokazni postupak odbrane i to bez obzira što se mi tome oštro protivimo - objašnjava za "Vesti" Mladićev advokat Branko Lukić.

On kaže da je očigledno da je u Haškom tribunalu sve moguće i da uvek treba računati i na neočekivano.

Lukić za naš list otkriva da je u strategiji Mladićeve odbrane za kraj ostavljeno svedočenje nekih od ključnih svedoka koji bi razotkrili događaje u Srebrenici i Sarajevu.

- Planirali smo da jedan od svedoka bude Hakija Meholjić, ratni šef srebreničke policije koji bi prepričao razgovor sa Alijom Izetbegovićem koji je na jednom sastanku izneo ideju Bila Klintona da Muslimani žrtvuju oko 5.000 sunarodnika kako bi izazvali vojnu intervenciju Amerike. Drugi svedok, koji bi svedočio pod zaštitnim merama, bio je spreman da govori i predoči dokaze o manipulacijama Muslimana sa brojem ubijenih i na koji način su to praktično ostvarivali. Treći svedok, koji nije dobio priliku da govori, je nekadašnji pripadnik mirovnih snaga u Bosni koji takođe ima šta da kaže o manipulacijama muslimana - ističe Lukić.

On dodaje da je Mladićeva odbrana bila spremna da ukoliko sud ove ljude ne želi za svedoke, onda barem da prihvati njihove pisane izjave, ali i brojne dokaze, uključujući i video materijale.

Slučaj Demurenko

Podsetimo, pre samo nekoliko meseci, ruski pukovnik Andrej Demurenko, univerzitetski profesor i nekadašnji član Generalštaba Ruske armije, nezadovoljan odnosom sudija prema njemu, naprasno je prekinuo svoje svedočenje u Hagu i vratio se za Rusiju. On je Službi za svedoke Tribunala objasnio da je ogorčen jer ga je Sudsko veće maltretiralo i vređalo na način na koji on to više nije mogao da toleriše.

- Najapsurdnije je što smo na takvu odluku, po Statutu Tribunala, uložili žalbu o kojoj su odlučivale te iste sudije koje su donele odluku da se obustavlja dalji postupak iznošenja dokaza odbrane. U obrazloženju te odluke su naveli da ne mogu da prihvate dokaze koje nudimo za tvrdnje Meholjića zato što je potrebno "da se on pojavi kao svedok", mada su mu prethodno zabranili da svedoči. Zaista se neki put upitam, ko je ovde lud i možemo li se iskobeljati iz ovog vrzinog kola - zgranut je Lukić.

On podseća da ovo nije prvi slučaj da se odbrana žalila istom pretresnom veću zbog odluke koju je ono donelo, a da su po pravilu uvek dobijali negativan odgovor.

Raspravno veće je odbrani i tužilaštvu dalo rok do 25. avgusta da se izjasne koja bi kazna bila primerena, ukoliko general Mladić bude proglašen krivim.

General miran i dostojanstven

Branko Lukić kaže da je general Mladić insistirao da se ovi svedoci pojave u sudnici kako bi se u potpunosti ogolila manipulacija vezana i za Srebrenicu, ali i druge krajeve Bosne.
- Kada je saznao da je sud odbio da ispita ove ključne svedoke nije reagovao. Mirno je i dostojanstveno primio tu vest. On je vojnički vaspitan, ali ne krije da mu je žao što sud ne želi da čuje pravu istinu - kaže Branko Lukić.






 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2016. 06:16
Тражимо ослобађање Српског хероја Ратка Младића .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online