Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 11.11.2016.
11:43
Tanjug, Vestionline A

"Sad će ustaše morati da plate za antisprsku politiku"

Istoričar Aleksandar Raković ocenio je da izjava kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića da "eventualna ustavna preraspodela BiH mora da zahvati i Republiku Srpsku" predstavlja nacionalnu politiku Hrvata i da će papa Franja morati ozbiljno da se pozabavi nacionalizmom i ekstremizmom koji postoji kod Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Reuters
Nema pomoći NATO-a posle pobede Trampa: Tihomir Orešković i Andrej Plenković

Raković je rekao da je "večita želja katoličke crkvene hijerarhije u BiH i Hrvatskoj da reši srpsko pitanje i da Srbe u skladu sa politikom Nezavisne Države Hrvatske protera istočno od reke Drine".

- Rimokatolička crkva kod Hrvata je 2005. godine pokrenula inicijativu za ukidanje Republike Srpske i stvaranje četiri geografske regije, kako su oni rekli, a kasnije i priznali da su skicirane po Austrougarskom modelu... Tada nisu dobili nikakvu podršku - podsetio je Raković.

Novi papa, nova pravila

On je dodao da Puljić samo sledi politiku Vatikana, koja je od 19. veka bila protiv bilo kakve srpske državnosti.

- Puljić samo sledi politiku koja je, podvlačim, bila antisrpska. Sada sa ovim novim papom čini se da je situacija malo bolja i da je to malo razjarilo Katoličku crkvu u Hrvatskoj - smatra Raković.

Prema njegovim rečima, Katolička crkva kod Hrvata zbog toga, malo po malo gubi razum i kompas, a to se najbolje vidi po izjavama kakva je ova kardinala Puljića.

- Sigurno ih posebno nervira što je sad papa Franja pokrenuo međuverski dijalog i što je pokazao razum da pruži ruku i stopira ovu najsporniju kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca. Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj to ne može da proguta, jer im je celi koncept propao - ukazao je Raković.

Posle pobede Donalda Trampa ni NATO im neće pomoći

Govoreći o vekovnim aspiracijama Katoličke crkve u Hrvata prema pojedinim delovima BiH, konkretno prema području oko Banjaluke, Raković je rekao da se Hrvati neće lako toga odreći, ali da oni sada mogu samo da prave buku, a nemoćni su da bilo šta urade.

- Nemoćni su, osim da im u pomoć dođe NATO, ali posle ove pobede Donalda Trampa u SAD doći će do nove preraspodele sveta između SAD i Rusije i onda će se hrvatski nacionalisti i šovinisti gorko kajati za sve što su pokušali da nametnu demokratskom delu postjugoslovenskog prostora - kaže Raković.

Močvara fašizma

On je ocenio da je žalosno da su Hrvati i Katolička crkva postali "glasnogovornici" ustaštva i nacizma i dodao da to ne prepoznaju samo Srbi već i ostali.

- To da je Hrvatska poslednja močvara fašizma u Evropi prepoznali su i autori istoimenog dokumentarnog filma koji je snimljen u nemačko-francuskoj koprodukciji i koji pokazuje kakva je danas zaista Hrvatska - rekao je Raković za Srnu, prenosi RTRS.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2016. 13:33
Prema dokumentima generali Zvonimir Červenko, Rasim Delić, Vahid Karavelić, Ante Gotovina, Tihomir Blaškić su bili prisutni na sastanku u Zagrebu sredinom septembra 1995. Tada su Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, uz Ričarda Holbruka i američkog generala Veslija Klarka, dogovorili zajednički Štab za napade na RS posle „Oluje“. Kao mesta gde su počinjeni najveći pogromi nad Srbima navode se Grahovo, Glamoč, Drvar, Petrovac, Krupa na Uni, a najviše postradalih je bilo na teritoriji Mrkonjić Grada koji su zauzeli HV i HVO 10. oktobra 1995. Posle 117 dana okupacije u okolini gradića ekshumirano je 257 tela žrtava među kojima je 10 žena, 71 civil i 97 pripadnika VRS, trojica policajaca… U jednoj grobnici bilo je 181 telo, a u manjim grobnicama pronađeno je još 176 leševa. Mnogi nisu identifikovani. Porušeno je 1.608 kuća, 700 stanova dok je 3.000 stambenih objekata demolirano… A pišući o optužnicama protiv pripadnika regularne vojske Hrvatske i HVO, zagrebački „Globus“ prekjuče je dodatno potpalio požar koji je nastao u tamošnjem medijskom prostoru posle hapšenja desetorice iz Orašja. General-potpukovnik VRS Boško Kelečević, koji je 1992. bio načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS, komentariše da ga ne čude vesti o optužnicama protiv hrvatskih časnika. – Činjenica je da je rat u BiH počeo 20. marta 1992. kada su Oružane snage iz Hrvatske prešle most u Bosanskom Brodu i u selu Sijekovac. Do 26. marta već su pobile 26 srpskih civila – kaže Kelečević. – Na čelu te jedinice bio je saborski zastupnik iz Zagreba Ante Prkačin, rođen u Slavonskom Brodu. Prethodno je Odlukom Vrhovništva iz 28. novembra 1991. uspostavljena komanda Operativne zone istočna Posavina sa sedištem u Slavonskom Brodu čiji je prvi komandant bio pukovnik HV Ivo Petrić. Pogrom Srba iz posavskih opština počinje 20. aprila kada Zagreb smenjuje Petrića, a postavlja za komandanta ambicioznog pukovnika HV Vinka Štefaneka.
Petak 11.11.2016. 13:34
Prema ratnim dnevnicima iz onog vremena, posle Sijekovca, 4. maja usledila su hapšenja Srba u Orašju i oko njega koja su kulminirala racijama. Samo u malom selu Bukova Greda na licu mesta je ub,ijeno desetak civila. Slede događaji oko Odžaka, 7. maja i privođenje više od 1.300 srpskih civila iz tri okolna sela. Zatim se formira sistem konc- logora gde je završilo njih 2.500. Hrvatska vojska je do juna 1992. ovladala sa 760 kvadratnih kilometara bosanske Posavine odakle su proterani tek 7. novembra 1992. kada su jedinice Prvog krajiškog korpusa ušle u Bosanski Brod. To je bio i zvaničan kraj operacije VRS „Koridor“ koja je počela 24. juna.
Petak 11.11.2016. 13:35
O ulozi jedinica i starešina HV i HVO u Bosni 1992. u Hrvatskoj napisano je u knjizi „Rat u Posavini“ autora pukovnika Jerka Zovaka iz 108. brigade HV u Slavonskom Brodu. Pukovnik je štampao i naređenja i dnevne zapovesti jedinicama HV i HVO iz Zagreba koje su se borile na terenu i analizirao je i krah hrvatske agresije. On je za to okrivio hrvatsku državnu politiku tog vremena. Pukovnik Zovak pomogao je i u pisanju knjige „Koridor“ srpskog generala Novice Simića iz 2010, ustupivši mu obilje ma,terijala sa hrvatske strane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online