Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.11.2016.
17:55
blic.rs A

Ona će biti Trampova savetnica: Otac pozivao na ubijanje Srba i Jevreja, deda oficir u ustaškoj NDH

Mira Radielović Rikardel nalazi se u timu koje okuplja novi predsednik SAD Donald Tramp. Hrvatica vuče poreklo iz mesta Breza u Bosni i Hercegovini, a odrasla je u Pasadeni u Kaliforniji. Mira Radielović trebalo bi da obavlja funkciju Trampovog savetnika za odbranu.

Tanjug/AP
Otac Trampove savetnice preživeo Blajburg: Ustaštvo u Hrvatskoj u novom uzletu

Mira Radielović bila je asistent Donalda Ramsfelda, američkog šefa diplomatije u administraciji Džordža Buša. Tu funkciju obavljala je od 2003. do 2005. godine, a zatim je bila potpredsednik poslovnog razvoja u kompaniji "Boeing Strategic Missile&Defence Systems", koja važi za velikog igrača u svetskoj industriji proizvođača oružja i jednog od glavnih snabdevača vojske SAD.

Pored toga, Hrvatica je bila i osoba od najvećeg poverenja američkog senatora Boba Dola, nekadašnjeg šefa republikanske većine u Senatu i predsedničkog kandidata 1996. godine. Mira Radielović Rikardel je bila Dolov glavni spoljnopolitički savetnik.

Prema rečima Ričarda Perla, dugogodišnjeg Dolovog saradnika koji je radio i na stvaranju Dejtonskog sporazuma, Mira Radielović Rikardel je pored Ričarda Holbruka tada bila najuticajniji individualac u kreiranju američke spoljne politike! O njenoj ulozi iz senke tada je pisao i "Weekly Standard".

Nagrađena je medaljom za izuzetan doprinos u radu 2005. godine, a nagradu je dodelilo Ministarstvo odbrane SAD-a.

Ustaški koreni

Mira Radielović ćerka je Petra Radielovića, poznatog simpatizera ustaša koji je preživeo Blajburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Anta Pavelića govorio da je "najveći čovek u istoriji Hrvatske", a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao "Balkanski Himler", na njegovom usuđenju u Los Anđelesu.

Artuković je poznat po izjavama: "Ubijte sve Srbe i Jevreje, uključujući i njihovu decu, tako da od tih zveri ne ostane ni njihovo seme". Petrov otac, a Mirin deda bio je oficir ustaškog režima u ozloglašenoj NDH.

Istraga i lobiranje

Istražitelj američkog Kongresa je u martu 1993. u magazinu "Defense&Foreign Affairs Strategic Policy" izjavio da je hrvatski lobi potrošio više od 50 miliona dolara u Kapitol hilu za manje od dve godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Rikardel.

- Zvaničnicima je rečeno da ili podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprećeno im je da će ogromne svote novca biti date njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta pre nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobijanje nezavisnosti - rekao je tada neimenovani istražitelj.

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u "Volstrit džornalu" 9. novembra 2009. godine, u izdanju za SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online