Petak 11.11.2016.
11:43
Tanjug, Vestionline

"Sad će ustaše morati da plate za antisprsku politiku"

Reuters
Nema pomoći NATO-a posle pobede Trampa: Tihomir Orešković i Andrej Plenković

Raković je rekao da je "večita želja katoličke crkvene hijerarhije u BiH i Hrvatskoj da reši srpsko pitanje i da Srbe u skladu sa politikom Nezavisne Države Hrvatske protera istočno od reke Drine".

- Rimokatolička crkva kod Hrvata je 2005. godine pokrenula inicijativu za ukidanje Republike Srpske i stvaranje četiri geografske regije, kako su oni rekli, a kasnije i priznali da su skicirane po Austrougarskom modelu... Tada nisu dobili nikakvu podršku - podsetio je Raković.

Novi papa, nova pravila

On je dodao da Puljić samo sledi politiku Vatikana, koja je od 19. veka bila protiv bilo kakve srpske državnosti.

- Puljić samo sledi politiku koja je, podvlačim, bila antisrpska. Sada sa ovim novim papom čini se da je situacija malo bolja i da je to malo razjarilo Katoličku crkvu u Hrvatskoj - smatra Raković.

Prema njegovim rečima, Katolička crkva kod Hrvata zbog toga, malo po malo gubi razum i kompas, a to se najbolje vidi po izjavama kakva je ova kardinala Puljića.

- Sigurno ih posebno nervira što je sad papa Franja pokrenuo međuverski dijalog i što je pokazao razum da pruži ruku i stopira ovu najsporniju kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca. Vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj to ne može da proguta, jer im je celi koncept propao - ukazao je Raković.

Posle pobede Donalda Trampa ni NATO im neće pomoći

Govoreći o vekovnim aspiracijama Katoličke crkve u Hrvata prema pojedinim delovima BiH, konkretno prema području oko Banjaluke, Raković je rekao da se Hrvati neće lako toga odreći, ali da oni sada mogu samo da prave buku, a nemoćni su da bilo šta urade.

- Nemoćni su, osim da im u pomoć dođe NATO, ali posle ove pobede Donalda Trampa u SAD doći će do nove preraspodele sveta između SAD i Rusije i onda će se hrvatski nacionalisti i šovinisti gorko kajati za sve što su pokušali da nametnu demokratskom delu postjugoslovenskog prostora - kaže Raković.

Močvara fašizma

On je ocenio da je žalosno da su Hrvati i Katolička crkva postali "glasnogovornici" ustaštva i nacizma i dodao da to ne prepoznaju samo Srbi već i ostali.

- To da je Hrvatska poslednja močvara fašizma u Evropi prepoznali su i autori istoimenog dokumentarnog filma koji je snimljen u nemačko-francuskoj koprodukciji i koji pokazuje kakva je danas zaista Hrvatska - rekao je Raković za Srnu, prenosi RTRS.

2024 © - Vesti online