Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.10.2016.
18:03
Đ. Barović - Vesti A

Puškama čuvaju pobedu

Pripadnici Specijalnih jedinica MUP Republike Srpske od juče su u Srebrenici sa glavnim zadatkom da čuvaju glasačke listiće sa upravo završenih lokalnih izbora. Kako "Vesti" saznaju, oni su počeli da obezbeđuju izborni materijal pošto su predstavnici srpskih stranaka na lokalnoj deponiji otkrili deo biračkog materijala koji je tamo bačen!

Srna
Glasači u Srebrenici u ogromnom broju dali poverenje Mladenu Grujičiću

Radomir Pavlović, predsednik SNSD za Srebrenicu, potvrdio je za naš list ovo saznanje, ali i objasnio šta se zapravo događalo u zgradi Opštine tokom prebrojavanja listića.

- Kada je završen proces prebrojavanja glasova dobili smo informaciju da su dve kutije pratećeg izbornog materijala tajno iznete iz zgrade Opštine i bačene u kontejnere za smeće. Ubrzo je došao i kamion Komunalnog preduzeća na čijem čelu je Hakija Mekoljić i sve je odneto na lokalnu deponiju. Kada smo čuli ovu neverovatnu informaciju odmah smo poslali našeg čoveka koji je bukvalno četiri ili pet sati kopao po đubretu i na kraju uspeo da nađe te papire! Momentalno smo kontaktirali policiju, a inspektori su počeli da istražuju slučaj. Verovatno je i njihova odluka da se postave specijalci ispred mesta gde se čuvaju glasački listići kako se ne bi ponovilo nešto slično - kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, to je bio drastičan pokušaj lažiranja izborne volje, što je posredno priznala i Centralna izborna komisija.

- CIK je morala da verifikuje glasove u tri od šest spornih biračkih mesta. Na taj način Grujičić ima oko 2.300 glasova više od svog protivkanditata Ćamila Durakovića. Sada u CIK naši predstavnici vode bitku da se ustanovi koliko je glasova stiglo poštom jer mi imamo informacije da je od ukupno 1.700 glasova u odsustvu glasalo oko 1.000 ljudi, a oni tvrde da ih je 1.350. Pritom, tvrde i da je oko 1.000 glasova stiglo poštom. Međutim, sve i da se te brojke prihvate, matematika je opet nedvosmilena i Grujičić je pobedio. Evo, već mu čestitaju i iz Durakovićevog tima, samo Duraković ne želi da prizna poraz - ističe Pavlović.

Preventivno u opštini

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije, tvrdi da je ulazak specijalaca pritisak na rad izborne komisije u Srebrenici.
- Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom - izjavio je Arnautović
Aleksandra Simojlović, portparol Centra javne bezbednosti Bijeljina, objasnila je da su "specijalci preventivno ušli u zgradu opštine kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti".

Sagovornik "Vesti" dodaje da je utvrđeno da je Grujičić uspeo da pobedi i u etnički čistim bošnjačkim mestima, a kao primer navodi Gornje Potočare, Luku i Sutjesku.

- U Srebrenici je uvek sve bilo moguće, ali verujem da će se ova "španska serija" napokon završiti i da će se priznati narodna volja kojom je za novog načelnika opštine izglasan Srbin Mladen Grujičić - kaže Pavlović.

On ističe i da su Bošnjaci uputili na stotine prigovora na rad izborne komisije u Srebrenici tvrdeći da je reč o "inženjeringu".

Istekli rokovi

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore istakao je sredu u ponoć. Ukupno pravo glasa u odsustvu i onih koji glasaju poštom ima oko 3.300 građana. Prema dosadašnjim podacima, kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je 3.879 glasova, a sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine Srebrenica imaju 3.334 glasa. S druge strane, Duraković ima 1.631 glas dosad, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

- O tome nema govora. Naši posmatrači su utvrdili da su u nizu gradova: Tuzli, Srebreniku, Ilijašu, Lukavcu, Živicama glasali sa tuđim ličnim kartama ili su glasali mrtvi. Sve to smo taksativno naveli - zaključuje Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online