Četvrtak 06.10.2016.
18:03
Đ. Barović - Vesti

Puškama čuvaju pobedu

Srna
Glasači u Srebrenici u ogromnom broju dali poverenje Mladenu Grujičiću

Radomir Pavlović, predsednik SNSD za Srebrenicu, potvrdio je za naš list ovo saznanje, ali i objasnio šta se zapravo događalo u zgradi Opštine tokom prebrojavanja listića.

- Kada je završen proces prebrojavanja glasova dobili smo informaciju da su dve kutije pratećeg izbornog materijala tajno iznete iz zgrade Opštine i bačene u kontejnere za smeće. Ubrzo je došao i kamion Komunalnog preduzeća na čijem čelu je Hakija Mekoljić i sve je odneto na lokalnu deponiju. Kada smo čuli ovu neverovatnu informaciju odmah smo poslali našeg čoveka koji je bukvalno četiri ili pet sati kopao po đubretu i na kraju uspeo da nađe te papire! Momentalno smo kontaktirali policiju, a inspektori su počeli da istražuju slučaj. Verovatno je i njihova odluka da se postave specijalci ispred mesta gde se čuvaju glasački listići kako se ne bi ponovilo nešto slično - kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, to je bio drastičan pokušaj lažiranja izborne volje, što je posredno priznala i Centralna izborna komisija.

- CIK je morala da verifikuje glasove u tri od šest spornih biračkih mesta. Na taj način Grujičić ima oko 2.300 glasova više od svog protivkanditata Ćamila Durakovića. Sada u CIK naši predstavnici vode bitku da se ustanovi koliko je glasova stiglo poštom jer mi imamo informacije da je od ukupno 1.700 glasova u odsustvu glasalo oko 1.000 ljudi, a oni tvrde da ih je 1.350. Pritom, tvrde i da je oko 1.000 glasova stiglo poštom. Međutim, sve i da se te brojke prihvate, matematika je opet nedvosmilena i Grujičić je pobedio. Evo, već mu čestitaju i iz Durakovićevog tima, samo Duraković ne želi da prizna poraz - ističe Pavlović.

Preventivno u opštini

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije, tvrdi da je ulazak specijalaca pritisak na rad izborne komisije u Srebrenici.
- Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom - izjavio je Arnautović
Aleksandra Simojlović, portparol Centra javne bezbednosti Bijeljina, objasnila je da su "specijalci preventivno ušli u zgradu opštine kako ne bi došlo do narušavanja sigurnosti".

Sagovornik "Vesti" dodaje da je utvrđeno da je Grujičić uspeo da pobedi i u etnički čistim bošnjačkim mestima, a kao primer navodi Gornje Potočare, Luku i Sutjesku.

- U Srebrenici je uvek sve bilo moguće, ali verujem da će se ova "španska serija" napokon završiti i da će se priznati narodna volja kojom je za novog načelnika opštine izglasan Srbin Mladen Grujičić - kaže Pavlović.

On ističe i da su Bošnjaci uputili na stotine prigovora na rad izborne komisije u Srebrenici tvrdeći da je reč o "inženjeringu".

Istekli rokovi

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore istakao je sredu u ponoć. Ukupno pravo glasa u odsustvu i onih koji glasaju poštom ima oko 3.300 građana. Prema dosadašnjim podacima, kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je 3.879 glasova, a sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine Srebrenica imaju 3.334 glasa. S druge strane, Duraković ima 1.631 glas dosad, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

- O tome nema govora. Naši posmatrači su utvrdili da su u nizu gradova: Tuzli, Srebreniku, Ilijašu, Lukavcu, Živicama glasali sa tuđim ličnim kartama ili su glasali mrtvi. Sve to smo taksativno naveli - zaključuje Pavlović.

2024 © - Vesti online