Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.10.2016.
20:55
Vestionline, Tanjug A

Reportaža koja je uzdrmala svet: Evo kako džihadisti u Bosni kupuju oružje za napade na Evropu

Luiđi Pelaca , novinar popularne italijanske emisije "Hijene" (Le Ien), koja je emitovana na televiziji Italia 1, uradio je intrigantnu video reportažu o švercu oružja u BiH. Posle emitovanja, ova reportaža je izazvala burne rasprave na društvenim mrežama.

youtube.com/Magico Tube
Oružje u Bosni može da se nabavi po ceni od dva kilograma kokaina  

Novinarski prilog pod nazivom "Gde ID kupuje oružje za napad na Evropu", gledalo je do sada čak 22 miliona gledalaca, tvrdi sarajevski dnevnik "Avaz", uz napomenu da je kod malog broja građana izazvao sumnju u prilog koji u negativnom kontekstu prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz priču koja se može čuti dok italijanski novinar putuje širom države.

Na početku reportaže koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi Islamske države mogu da nabave oružje i prebace ga u Evropu.

On je skrivenom kamerom snimao susret sa svojom "vezom" u Bosni, koja ga je povezala s prodavačima oružja u raznim delovima BiH.

Njegova veza iz Bosne i Hercegovine ugostila ga je u svojoj kući, gde mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 automatskih pušaka AK-47 u Holandiju.

Ovaj novinarov domaćin pohvalio se kako njegove puške postižu cenu od dva kilograma kokaina po komadu, što su mnogi u komentarima ismejali, navodi "Avaz", kao i većinu viđenog u prilogu.

U petnestminutnom prilogu može se videti kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negde severno od Mostara. Njenu preciznost isprobao je na lokaciji 15 kilometara severno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve.

Pušku je pre toga platio 75 evra porodici kojoj je, kao i svim svojim sagovornicima, sakrio lice.

Osim ove puške Pelaca je probao mašinke, automatsku pušku AK-47, ručne granate, pištolj, a neke od njih je i kupio.

Na kraju mu je ovaj "domaćin" objasnio kako da prokrijumčari oružje u automobilu, na koje granične prelaze treba ići i kakav miris da koristi, kako bi zavarao pse da ne otkriju barut.

Novinar se navodno uputio prema granici Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Slavonskoga Broda, odakle je autoputemkrenuo prema Sloveniji i ušao Trst.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online