Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2016.
06:14
M. Obradović A

Džihadista se šetkao po Srbiji

Državljanin Švedske poreklom iz BiH, Mirsad Bektašević (28), koji je uhapšen u grčkom gradu Aleksandropolisu na samoj granici sa Turskom, dok se pokušavao priključiti Islamskoj državi, nameravao je pre deset godina da izvrši teroristički napad na području BiH.

youtube.com
Zaputio se u Siriju: Mirsad Bektašević

Na vreme je sprečen, a zbog pokušaja terorizma, Sud BiH ga je osudio na osam godina i četiri meseca zatvora. Zajedno s njim tada su osuđeni Turčin Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović, rođen u Bratuncu. Ikanović je, nakon odslužene zatvorske kazne, odmah otišao u Siriju, odakle redovno, putem nekih medija i društvenih mreža šalje izveštaje o ratnim podvizima. Očigledno da je Bektašević pokušao da se pridruži starom drugu.

Zajedno s njim priveden je Al Hasani Amer, državljanin Jemena. Njih dvojica legalno su stigli u Grčku 22. januara avionom iz Švedske i odmah po sletanju na atinski aerodrom "Elefterios Venizelsos" počeli su da ih prate grčki obaveštajci. Nakon kraćeg boravka u Atini otputovali su u Solun, da bi se 27. januara uputili autobusom ka Aleksandropolisu. U njihovim putnim torbama su pronađena dva noža, dužine oštrice od 32 i 23 centimetra, zatim vojna kamuflažna odeća, kao i 6.400 švedskih kruna, 1.270 evra i 3.600 sirijskih funti. Očigledno, njihova konačna destinacija je bila Sirija.

Otkud Bektašević u Grčkoj i kada je izašao iz zatvora, pitanje je koje ovih dana postavljaju mediji u BiH.

Prema saznanjima "Vesti", Bektašević je, s obzirom na to da ima švedsko državljanstvo, nakon što je 2007. godine osuđen u Sarajevu, poslat u Švedsku na izdržavanje kazne. U toj zemlji je boravio od 2009, a iz zatvora je izašao još 2011, nakon izdržane dve trećine kazne. Naši izvori iz obaveštajne zajednice BiH tvrde da je Bektašević već bio u Siriji tokom prošle godine, ali da se nakon nekoliko meseci vratio u Evropu. Takođe, u protekloj godini, čak dva puta pokušao je da uđe u BiH, i to iz Srbije.

- Granična policija BiH ga je dva puta vratila nazad i to na graničnom prelazu Uvac, nedaleko od Priboja. Kada je pokušao i treći put da uđe, izrečena mu je mera trajne zabrane ulaska u BiH. Kako je i kad Bektašević ušao u Srbiju, šta je radio tamo, pitanje je za tamošnje bezbednosne službe. Pretpostavljamo da je pokušavao da se probije prema Grčkoj, Turskoj i dalje prema Siriji - kaže naš izvor.

Inače, "slučaj Bektašević" prvi je koji je posle rata do kraja procesuiran u BiH, a tiče se terorizma. Te 2006. godine privukao je mnogo pažnje iako Bektašević i ekipa nisu počinili nikakav napad, već je utvrđeno samo da su ga pripremali.

Bektašević je krajem septembra 2005. stigao u Sarajevo iz Geteborga, a dve sedmice kasnije iz Kopenhagena mu se pridružio Cesur. U Sarajevu su od Ikanovića nabavili najmanje 20 kilograma eksploziva - smese nitroglicerina, TNT-a i amonijum nitrata. Njemu su pak eksploziv dobavili Amir Bajrić i Senad Hasanović (sudilo im se samo za nedozvoljeno držanje oružja, op. a.). Taj eksploziv su Bektašević i Cesur izrezali i pripremili za umetanje u samoubilački pojas.

Pretnje Beloj kući

Sumnjalo se da su Bektašević i Cesur u BiH nameravali da napadnu zgradu Ambasade Velike Britanije. Kod Bektaševića je tada pronađen i video snimak na kojem on preti čak i Beloj kući, dok druga osoba pravi eksplozivnu napravu. Zanimljivo je da je Bektašević na suđenju tada izjavio da je kameru pozajmio od svoje tetke, kako bi snimio venčanje svog prijatelja.

- Dva mladića stigla su u Sarajevo u dogovoru s drugim osobama s namerom da na području BiH ili neke druge evropske zemlje počine teroristički napad, i to s ciljem povlačenja stranih vojnih snaga iz Iraka i Avganistana - navedeno je tada u optužnici.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online