Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.03.2015.
05:13
Ž. Marković - Vesti A

Bosna crni koridor za džihad

U BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države, a mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da im se pridruže, izvode terorističke akcije u BiH ili pomažu u kreiranju crnog koridora za ulazak Islamske države u Evropu. Izjave poput ove često daju političari iz Republike Srpske, ili stručnjaci za bezbednost i terorizam u BiH.

Reuters
Akcija "Damask": Hapšenje džihadista u Zenici

Međutim, ovakve reči mnogo više dobijaju na značaju kada ih izgovori neko spolja, a posebno ako je u pitanje američki senator. A izgovorio ih je upravo senator Ričard Blek, u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske". On je istakao da je islamistički terorizam dugogodišnji izazov za BiH i Srbiju i da je "uguravanje" Albanije u Kosovo proširilo oblast pod njihovom kontrolom.

- Zapadnjačke greške i zabune ojačale su teroriste u toj regiji i to je oslabilo odbranu Evrope od islamističkog nasilja - rekao je Blek.

Preseći tokove novca

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević smatra da BiH, ali i druge države regiona ne čine dovoljno da spreče odlazak svojih državljana u Siriju, a samim time ne sprečavaju ni formiranje takozvanog crnog koridora.

- Sve zemlje regiona moraju da preseku tokove novca koji se koristi za finansiranje aktivnosti - kaže Galijašević.

Komentarišući činjenicu da zajednica u Gornjoj Maoči koja funkcioniše mimo ustavnog poretka u BiH još nije rasformirana, Blek je rekao da su kreatori zapadne politike konstantno potcenjivali uticaj džihadske ideologije i da veruju da se favorizovanjem islamskih ekstremista u političkim raspravama i karakterisanjem islama kao "tolerantnog" razoružava džihad.

- To je razlog zašto oni žele da naoružavaju "umerene" teroriste, koji se pridružuju snagama kao što su Islamska država i Al Nusra - rekao je Blek.

Naveo je i da je Zapad tokom rata u BiH prezentovao neizbalansiran pogled na dešavanja u Sarajevu, ignorišući muslimansku agresiju i fokusirajući se samo na akcije koje su bile reagovanje na te napade. Govoreći o objavljivanju fotografija odsečenih srpskih glava tokom rata u BiH, Blek je naveo da ih je lično video, ali da su te fotografije zapadni mediji cenzurisali.

- Danas snimci Islamske države i Al Nusre kako uništavaju crkve i manastire u Siriji i Iraku izgledaju identično slikama uništavanja crkava u srpskim zemljama. Globalne elite označavaju zapadne napade na BiH i Kosovo kao humanitarne uspehe, ali istina je da je time stvorena osnova za ubistva i zatiranje čitavih hrišćanskih sela - rekao je Blek.

Zanimljivo je da dan posle objavljivanja intervjua u BiH nije bilo nikakvih reakcija iz političkih krugova na navode Ričarda Bleka. Stručnjaci tvrde da je ćutanje iz Sarajeva razumljivo, a da izostanak adekvatne reakcije iz Srpske, može da poljulja poverenje u iskrene namere Banjaluke da se suprotstavi narastajućoj opasnosti od terorizma. Mada, imajući u vidu da predsednik Srpske Milorad Dodik veoma često zna naknadno da reaguje na neke izjave, ne bi trebalo da nas iznenadi da on ubrzo otvori ovo pitanje, i podseti na Blekove navode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online