Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.12.2014.
16:04
jutarnji.hr A

Otac džihadiste iz BiH: Spalio je slike, rekao da sam nevernik i otišao

Desetine građana Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije izgubilo je živote na ratištima u Siriji i Iraku, gde su otišli kao borci Islamske države. Za većinu njih važi ista matrica - dobri mladići i umereni muslimani "preko noći" su postajali džihadisti, presecali veze sa porodicom i odlazili u sveti rat. Otac jednog od džihadista iz BiH rešio je da progovori o svojoj tragediji nadajući se da će spasiti tuđe sinove.

Reuters/K.A.
Od uzornih mladića i dobrih učenika do svetih ratnika: Džihadisti u Siriji
 

- Moj najmlađi sin poslednji put je dolazio kući negde u aprilu ove godine. Zadržao se kratko i oprostio s majkom i braćom. Spalio je sve svoje slike i lične stvari je, navodno, haram (zabranjeno) slikati se. Sa mnom već duže vreme nije komunicirao jer mi je rekao da sam nevernik - započinje svoju potresnu priču Š.Ć, otac momka iz okoline Velike Kladuše, koji je posle višemesečnog boravka kod Bilala Bosnića, neformalnog vođe vehabija u BiH, otišao na sirijsko ratište da se bori na strani Islamske države (IS).

Otac mladića koji je otišao u Siriju strahuje da mu je sin već poginuo. Njegov iskaz samo je deo dokaznog materijala koji je Tužilaštvo BiH sakupilo protiv Bosnića, a list "Dnevni avaz" je dobio uvid u deo svedočenja očeva čiji su sinovi stradali ili se još nalaze na sirijskom ratištu.

Tužilaštvo BiH je pre nekoliko dana podiglo optužnicu protiv Bosnića pod sumnjom da je javno vrbovao vehabije iz BiH i regiona za rat u Siriji. Međutim, svedočenja roditelja otkrivaju promene u ponašanju njihove dece koja su od uzornih mladića postajala fanatici i radikali.

- On je u poslednjih godinu dana promenio svoje ponašanje. Ranije je bio dobar i uzoran učenik. Poznato mi je da je duže vreme boravio kod Bilala Bosnića u Bužimu, gde mu je čuvao ovce - ispričao je Š.Ć. i dodao da je njegov sin pre odlaska u Siriju povremeno dolazio kući.

- Govorio je majci da živi i radi kod Bilala i da ide na obuku u Sarajevo. Kasnije sam čuo da je nagovarao moju nevenčanu suprugu da ide s njim u Siriju i da treba da se uda za pravog brata. Podržavam napore policije da spreči odlazak nedužne dece na strana ratišta - rekao je prilikom saslušanja Š.Ć.

U Siriji se, prema podacima Tužilaštva BiH i SIPA-e, ukupno nalazi 150 državljana BiH koji učestvuju u oružanim sukobima. Za njih 30 se veruje da su poginuli.

H. C, otac BH državljanina A. C. iz okoline Prijedora, koji je poginuo na ratištu u Siriji, rekao je da je njegov sin često odlazio u Bužim kod Bosnića na džumu (molitvu u džamiji).

- Tokom 2013. godine nekoliko puta je odlazio u Maoču i Ošve kod Maglaja. Tada sam išao da ga vratim kući, ali ga nisam našao u Maoči. Moj sin nikada nije nagoveštavao da bi mogao da ode u Siriju na ratište, niti sam to mogao da naslutim - rekao je H.C. objašnjavajući da mu je sin krajem prošle godine rekao da ide u srednju Bosnu jer želi da se oženi, ali da je kasnije saznao da se nalazi u Siriji i da je s njim otišao i njegov rođak.

- Čuli smo se putem Skajpa i rekao mi je da boravi u gradu Raka. Rekao mi je da tamo ima još Bosanaca i da radi kao mehaničar. Uglavnom je bio sa osobama iz Čečenije. Kasnije sam video na njegovom Fejsbuku sliku na kojoj se vidi da je poginuo prilikom bombardovanja hotela u kojem je živeo - ispričao je H.C. pred inspektorima SIPA.

Stručnjak za terorizam Vlado Azinović je po naređenju Tužilaštva BiH analizirao deo Bosnićevih javnih istupa. Azinović je napisao da većina Bosnićevih obraćanja predstavlja "jednostrane, iskrivljene, neutemeljene ili svesno izmanipulisane interpretacije prošlosti i sadašnjosti".

- Takve interpretacije ojačane su selektivnim, često izvan konteksta izdvojenim citatima Kurana i suneta, čime nastoji da pruži privid teološke utemeljenosti takvih interpretacija. Istupi Bosnića često su obeleženi neprikrivenim govorom mržnje prema pojedincima i kolektivitetima koji misle, osećaju, govore, pišu, veruju drugačije - napisao je Azinović.

Rekao je da je takve osobe Bosnić često koristio uvredljive termine - majmuni, svinje, kopilad, izdajnici .

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.12.2014. 16:13
Nek Idu kod Doktora Hirurga Assada ima on lek za njih, idite i povedite sve da nam ovdje vise nesmetaju i da nam gade okolinu, fuuuuuujjjjj kakvih nakaza se sve nakotilo prava bolest paraziti ..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online