Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.01.2016.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

Jeziva Božićna poruke Islamske države: Ubijajte po Srbiji i Bosni!

Islamska država za Božić je objavila dokumentarni film "Čast je u džihadu", u kojem ekstremisti takozvane "balkanske brigade" pozivaju svoju braću, radikalne islamiste iz Srbije i BiH, da im se priključe na Bliskom istoku ili da započnu rat na prostoru Balkana koji bi podrazumevao miniranje kuća, ali i "trovanje nevernika".

printscreen
Pretnje otadžbini: Pripadnici Islamske države iz Bosne i Srbije

"Neka crknu"

Islamista potpisan kao Abu Džihad, u filmu koji je prvi put emitovan pre oko godinu dana, poziva sunarodnike da se priključe njegovoj jedinici na Bliskom istoku. A u slučaju da to ne mogu iz "opravdanog razloga", poziva ih da počnu sa ubijanjem nevernika u Bosni, Srbiji i na Sandžaku.

- Vas koji ne možete, koji imate opravdan razlog, pozivam da se borite tamo. Postavljajte im eksploziv ispod auta, kuća. Svima njima. Ako možete, uzmite otrov neki, stavite im u piće, jelo... Neka crknu od muke, neka crknu od otrova. Ubijajte ih na svakom mestu, gde stignete, u Bosni, po Srbiji, po Sandžaku... Vi to možete, Alah će vam pomoći", poručio je ekstremista potpisan kao Abu Džihad.

Medija Centar Beograd
Dževad Galijašević

Osovina Sarajevo - Ankara

- Misionarski rad će se intenzivirati naročito u ruralnim područjima balkanskih zemalja. Oslanjajuće se na već poznatu političku osovinu Sarajevo - Ankara za koju se, kada je reč o radikalnom islamizmu, pokazalo se da daje odlične rezultate i omogućava islamistima izvore finansiranja terorizma, obuku i naoružavanje, neograničeno vrbovanje i mobilizaciju i nesmetanu propagandu. Čak i nekažnjivost nakon izvršenih i potpuno rasvetljenih terorističkih akcija - naglašava Galijašević.

Vest o ovom obraćanju džihadista sa Balkana, u četvrtak je objavljena na televiziji, ali su naši sagovornici primetili da je reč o "repriznom filmu".

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da su u međuvremenu mnogi od aktera ovog filma poginuli, a da je "repriziranje" znak da islamisti doživljavaju teške vojne poraze u Iraku i Siriji, te da je ovo pokušaj regrutacije novih boraca, ali i agitovanje na veliki broj "spavača" u zemljama Evrope.

- Ovo je nastavak pokušaja Islamske države da se pokrenu terorističke akcije na Balkanu i celoj Evropi. Rezultat takvih poziva su bili teroristički napadi na policiju u Kumanovu, policijsku stanicu u Zvorniku, ubistva vojnika u Sarajevu i na pripadnika Obaveštajno- bezbednosne agencije i načelnika štaba zajedničke komande Oružanih snaga BiH generala Ante Jeleča, ali i poznati događaji u Evropi u poslednjih godinu dana - ističe Galijašević i ocenjuje da će Islamisti ubuduće da svoje napade usmeravaju mahom na bezbednosne i odbrambene strukture na Balkanu i Evropi.

Medija Centar Beograd
Zoran Dragišić

Makedonija i BiH slabe karike

I profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić, kaže da činjenica da se Islamska država odlučila da reprizira poziv na džihad na Balkanu govori da dosadašnji pokušaji agitacije nisu urodili plodom u meri u kojoj su želeli.

- To što su ponovili snimak jeste indikativno i može da govori i slabljenju uticaja Islamske države, ali zbog toga nipošto ne smeju da se opuste bezbednosne službe u regionu, jer je sve sračunato na širenje panike među stanovništvom - ocenjuje Dragišić.

"Balkanska brigada" samo marketing

Prema pisanju italijanske štampe koja se poziva na podatke svojih bezbednosnih službi, u okviru Islamske deluje "balkanska brigada". Međutim, Galijašević ističe da je u pitanju "marketinška vojna formacija".
- Balkanski džihad ratnici su prisutni u gotovo svim islamističkim formacijama i nisu deo jedinstvene vojne organizacije. Prema bezbednosnim procenama u Iraku i Siriji ratuje 370 boraca iz BiH, 350 iz Albanije, 240 sa Kosova i oko 80 iz Raške i sa juga Srbije - naglašava Galijašević.

Ipak, prema njegovom mišljenju, nakon terorističkih napada u Evropi, bezbednosne službe u regionu su značajno pojačale svoje aktivnosti.

- Najslabije karike u bezbednosnim strukturama su službe u Makedoniji i BiH. U Makedoniji zato što je u pitanju duboko podeljena država između albanskog i makedonskog naroda, a u BiH, zato što je jako teško razlučiti posao njihovih bezbednosnih službi koje do sada nisu bile u stanju čak ni da otkriju koliko je tih radikalnih islamista, a kamoli nešto više. Najjače karike su Srbija i Hrvatska, s tim što su naše i bezbednosne službe, ali i antiterorističke jedinice daleko sposobnije - ističe Dragišić.

POVEZANE VESTI

Subota 09.01.2016. 14:24
To su ti isti americki mudzosi iz Bosne 90ih! Sada su jos napaljeniji! Ipak ih ceka 77 devica u raju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online