Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.11.2015.
13:50
jutarnji.hr A

Kosovo, Albanija i BiH puni džihadista, najradikalniji u Sandžaku

Prema procenama bezbednosnih stručnjaka, u poslednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih da krenu u borbu protiv zapadne civilizacije, a najviše ih je u BiH, Albaniji i na Kosovu, piše zagrebački Jutarnji list.

youtube.com
Balkan vrvi od džihadista

Pozivajući se na neimenovane sagovornike bliske bezbednosnim službama, list piše da su "muslimani na Kosovu i u Albaniji" daleko radikalniji nego oni u BiH. Problem je, kažu, u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podeljene i isprepletane radikalnim elementima.

Slična je situacija u Makedoniji, a najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji sarađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom.

Sandžački muslimani najradikalniji

Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji, tvrdi jedan od sagovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dve struje što samo pogoduje daljoj radikalizaciji. Obaveštajni podaci govore da se deo vehabija iz BiH seli na područje Sandžaka u Srbiji, navodi Jutarnji.

U Bosni i Hercegovini Islamska zajednica je prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava da primiri situaciju, tvrde sagovornici "Jutarnjeg lista" i dodaju da je, prema dostupnim informacijama, broj radikalinih muslimana sve veći.

Slična je situacija u Sandžaku koju, tvrde, treba posmatrati kao teritorijalnu celinu koja obuhvata Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Što se Hrvatske tiče, list piše da u ovom trenutku u toj državi ima između 50 i 70 osoba koje se kvalifikuju kao ekstremni islamisti, a punktovi njihova delovanja su Pula, Rijeka i Zagreb i svi oni su pod nadzorom službe, a zasad nije primećeno njihovo delovanje koje bi išlo prema nekim terorističkim operacijama.

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su sa ratom u BiH kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH te je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahedin.

Nakon završetka rata veći deo boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao porodice i širili su ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje delovanja, a to je Kosovo, gde su se Albanci sukobljavali sa tadašnjim Miloševićevim režimom i u Makedoniji.

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. preko noći nastaju ustanove u kojima se propoveda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni te su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnji centar za obuku vehabija.

Vlasti u BiH u tome nisu videle problem i prećutno su štitile takva vehabijska središta. Sve dok Melvid Jašarević 2011. godine nije zapucao na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu i ranio tri osobe. Jašarević je vehabija iz Novog Pazara i prošao je vehabijski kamp u Gornjoj Maoči. Poreklom je iz Novog Pazara, kao i Sead Plojović koji je u Hrvatskoj pokušao da osnuje vehabijski pokret. Danas mu se sudi u Srbiji za podsticanje na terorizam.

Drugi najpoznatiji lokalitet je Gornja Bočina u kojoj je glavni vođa bio imam Nusret Imamović koji se smatrao glavnim vođom vehabijskog pokreta u BiH. I prema njemu su tamošnje vlasti bile ambivalentne ili su ga prećutno podržavale.

Imamović je izbegao u Siriju u redove Al Nusra fronta, a SAD ga je stavio na listu najtraženijih terorista i proglasio ga terorističkim liderom u BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.11.2015. 15:11
Da su na celu Srbije ozbiljni ljudi a ne jajare i da BIAradi svoj posao Sanzak bi bio oaza mira i prijateljstva sa muslimanima . Posto je Srbija bezbednosno potpuno izbusrna rezultat toga su vehabije u Raskoj . STRASNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online