Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.08.2016.
08:15
blic.rs A

Pitanje koje je Bošnjake smrtno uplašilo, a Hrvate ostavilo ravnodušnim

Građani Republike Srpske će na referendumu, zakazanom za 25. septembar, odgovoriti na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike?"

A. Čukić
Šta će doneti referendum? (Foto: Ilustracija)

Sve je počelo u novembru 2015. godine kada je Ustavni sud BiH glasovima sudija Bošnjaka i troje međunarodnih sudija odlučio da je 9. januar, kao Dan Srpske - neustavan.

Tada je naložena izmena Zakona o praznicima RS, iako je u njemu jasno naglašeno da Dan Republike nije verski, nego republički, sekularni praznik, u znak sećanja na taj dan 1992. kada je Skupština srpskog naroda u BiH proglasila Republiku srpskog naroda, iz koje je nastala sadašnja Republika Srpska.

Zabrana u distriktu

Sve političke partije sa sedištem u RS u startu su odbacile Odluku Ustavnog suda BiH, a Narodna skupština RS je u zakonskom roku Ustavnom sudu BiH podnela zahtev za preispitivanje odluke, koju je nazvala političkom.

U međuvremenu, poslanici svih srpskih partija su jednoglasno podržali raspisivanje referenduma, što su bošnjački političari u RS pokušali da ospore, ali je Ustavni sud Srpske odlučlio da referendum ne vređa vitani nacionalni interes nijednog naroda.

Sada bošnjački političari od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ali i od Ustavnog suda BiH, očekuju da spreče referendum.

Centralna izborna komisija BiH još nije odlučila da li će i kada dostaviti birački spisak Komisiji za provođnje referenduma u RS, pa se još ne zna precizan broj potencijalnih glasača. Međutim, na opštim izborima pre dve godine pravo glasa u Srpskoj imalo je 1.243.265 glasača, uključujući i one u Distriktu Brčko, gde je supervizor zabranio održavanje bilo kakvog referenduma.

Zbog toga vlast RS traži način kako da i Brčacima omogući da glasaju na referendumu koji bi trebalo da košta oko 1,4 miliona KM.

Referendum u funkciji lokalnih izbora

Mada su svi srpski političari podržali izjašnjavanje građana, ubeđeni su da će on politički najviše da koristi Miloradu Dodiku i SNSD, zbog čega je, navodno, i zakazao referendum neposredno pred lokalne izbore u RS i BiH.

Bošnjaci su najavili bojkot referenduma, hrvatski političari u RS su se izjasnili da on ne vređa njihov nacionalni interes, a ishod glasanja Srba je izvestan – očekuje se gotovo apsolutna podrška proslavi 9. januara kao Dana Republike.

S tog aspekta, referendum nije bio ni neophodan, zbog čega su Bošnjaci ubeđeni da on ima drugi cilj - da bude probni balon za neke sledeće referendume u Srpskoj, pa i za onaj o nezavisnosti.

Međutim, mnogo je realnije to da je Dodik raspisivanjem referenduma u Narodnoj skupštini RS deo političkih pritisaka iz Federacije BiH i dela međunarodne zajednice, sa sebe, prebacio na poslanike i ostale partije u RS. Tako je stvoren širok front vlasti i opozicije u odbrani 9. januara, što nije bio slučaj prilikom ranijeg raspisivanja referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, 2011. godine, koji nikad nije održan, jer ga je Dodik stopirao.

Igra nadmudrivanja

Takođe, vlast u Republici Srpskoj tvrdi da je referendum o Danu Republike neophodan kako bi se snažno odgovorilo na stalno otimanje nadležnosti RS. Ubeđeni su da, nakon osporavanja 9. januara, sledi osporavanje i samog imena Republike Srpske.

U svakom slučaju, nakon referenduma poslanici Narodne skupštine RS moraju da se pozabave odlukom Ustavnog suda BiH. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić predlaže da RS samo izmeni Zakon o praznicima i umesto Dana Republike, upiše dan državnosti. U slučaju da i to bude osporeno, Ivanić smatra da treba redom navoditi dan samostalnosti, dan nezavisnosti... Tako bi nastala igra nadmudrivanja sa Ustavnim sudom BiH i bošnjačkim političarima, a Srpska se ne bi odrekla proslave 9. januara.

Kakav god ishod bio, pokušaj osporavanja Dana Republike Srpske i odgovor u vidu referenduma u politički život BiH uneo je nove nacionalne sukobe, koji običnom svetu ne donose ništa pozitivno.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2016. 09:57
Evo kako pojedini muslimani iz Bosne reaguju. Safet,Tuzla Bravo Dodik Bravo gospodine Dodik,referendum ne moze niko zabraniti,to je legtimitet svakoga naroda Koji zeli. Lijep pozdrav iz Tuzle. Mnogo srece srpskom narodu i da na ovom balkanu zavlada mir i ljubav.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online