Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 16.08.2016.
15:17
Srna A

Zahuktava se u BiH: Krivična prijava i zahtev za hapšenje Dodika

Predsednik Građanskog saveza (GS) Reuf Bajrović pozvao je Agenciju za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) da uhapsi sve osobe iz RS zbog narušavanja ustavnog poretka organizovanjem referenduma na kojem bi građani odlučivali da se 9. januar obeležava kao Dan Republike Srpske. Prethodno je Bajrović podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka ove zemlje.

Srna
Dodik se sigurno mnogo potresao

Bajrović je, kako je preneo sarajevski portal Klix.ba, raspisivanje referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar ocenio kao napad na ustavni poredak BiH.

Krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, kao predsednika SNSD-a, Sinišu Karana, predsednika Komisije za referendum RS-a i Dragoljuba Reljića, Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Gorana Zmijanjca, Zdenke Gojković, Vojislava Gligića te Milana Petkovića, članove komisije za referendum RS-a.

- Navedene osobe su nalogodavci i saučesnici u pokušaju delovanja koje je direktno protivno Ustavu Bosne i Hercegovine, a koje ima za cilj napada na ustavni poredak zemlje. Naime, oni su direktno odgovorni za sazivanje nelegalnog referenduma na jednom delu teritorije Bosne i Hercegovine - istakao je Bajrović.

Dodao je da je u Ustavu BiH jasno navedeno da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i sve njene institucije.

- Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno krše ovu odredbu, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već doneo odluku - naglasio je Bajrović.

Pozvao je Tužilaštvo da se uključi u ovaj slučaj te da uhapsi sve one koji narušavaju ustavni poredak u BiH.

- Vreme je da prestanemo sa pričom i kukanjem kako ništa ne može da se uradi. Tužilaštvo je obavezno da naredi SIPA-i da uhapsi prijavljene osobe jer narušavaju ustavni poredak ove zemlje - kazao je Bajrović.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.08.2016. 15:32
Како то да Српска Покрајина Косово и Метохија има право да се одвоји од Србије а Република Српска нема право да се одвоји .Руси у Доњецк Републику исто немају право да се одвоје од Украјине .Па да ли постоји правда у свету ?? У бившој Југославији било је братство и јединство.У Босни и Херцеговини чула се песма и дању и ноћу.Али дошо је Вашингтон на Балкану и не воли песме већ воли само крв,свађе,убиства,разарање.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online