Utorak 16.08.2016.
15:17
Srna

Zahuktava se u BiH: Krivična prijava i zahtev za hapšenje Dodika

Srna
Dodik se sigurno mnogo potresao

Bajrović je, kako je preneo sarajevski portal Klix.ba, raspisivanje referenduma o Danu RS, zakazanom za 25. septembar ocenio kao napad na ustavni poredak BiH.

Krivična prijava odnosi se na Milorada Dodika, kao predsednika SNSD-a, Sinišu Karana, predsednika Komisije za referendum RS-a i Dragoljuba Reljića, Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Gorana Zmijanjca, Zdenke Gojković, Vojislava Gligića te Milana Petkovića, članove komisije za referendum RS-a.

- Navedene osobe su nalogodavci i saučesnici u pokušaju delovanja koje je direktno protivno Ustavu Bosne i Hercegovine, a koje ima za cilj napada na ustavni poredak zemlje. Naime, oni su direktno odgovorni za sazivanje nelegalnog referenduma na jednom delu teritorije Bosne i Hercegovine - istakao je Bajrović.

Dodao je da je u Ustavu BiH jasno navedeno da su odluke Ustavnog suda BiH "konačne i obvezujuće" za sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i institucije Republike Srpske i sve njene institucije.

- Planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno krše ovu odredbu, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud BiH već doneo odluku - naglasio je Bajrović.

Pozvao je Tužilaštvo da se uključi u ovaj slučaj te da uhapsi sve one koji narušavaju ustavni poredak u BiH.

- Vreme je da prestanemo sa pričom i kukanjem kako ništa ne može da se uradi. Tužilaštvo je obavezno da naredi SIPA-i da uhapsi prijavljene osobe jer narušavaju ustavni poredak ove zemlje - kazao je Bajrović.

2024 © - Vesti online