Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
45
Nedelja 07.08.2016.
13:58
Tanjug, Vestionline A

"Srbi su rehabilitovali četnika Dražu, možemo i mi ustašu Stepinca"

Bivši predsednik Hrvatske i lider stranke Napred Hrvatska Ivo Josipović izjavio je u nedelju da Srbija "nema moralno pravo" da prigovara Hrvatskoj zbog Alojzija Stepinca, jer je rehabilitovala četničkog komandanta Dražu Mihajlovića, a u postupku je i rehabilitacija Milanu Nediću.

youtube.com
Draža na suđenju

- Stepincu se može prigovoriti saradnja sa ustaškim režimom i propust da mu se odupre, ali nije bio osuđen za ratni zločin. S druge strane, Mihajlović je imao krvave ruke. Brojne su zločine, mučenja i ubistva učinile jenice pod njegovom komandom, posebno u Hrvatskoj i BiH - rekao je Josipović, prenosi Tanjug.

Kad je reč o spomeniku atentatoru Miri Barešiću, Josipović smatra da je neumesno podizati spomenik osobi osuđenoj zbog ubistva i terorizma, bez obzira na to da li je i kako sarađivao u odbrani zemlje.

Žalim za ubijenim Srbima

Josipović je, govoreći o godišnjici "Oluje", rekao da su i Srbi bili žrtve mnogih zločina, te da bi od te konstatacije, morali da pođu političari kad kreiraju politiku, koja mora biti politika pomirenja.

Navodi da je kao predsednik redovno obilazio lokacije na kojima su stradali nevini civili, Srbi i odavao počast njihovoj žrtvi.

- Za mene nema razlike kad govorimo o žrtvama i zločincima. Žrtve su jednake, zločinci su jednaki. Žalim za svakim izgubljenim životom - rekao je on.

Hrvati jesu činili zločine, ali...

Kaže da su razaranja, pljačke, silovanja, proterivanja i ubistva bili masovna pojava, ali navodi da se Hrvatska legitimno branila, a da je "Oluja" legitimna vojna akcija.

- Ali, tokom obrane su i hrvatske snage počinile ozbiljne i brojne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva, što su vlasti morale sprečiti - rekao je Josipović.

Dogovor sa Tadićem

Govoreći o pismu kojim se obratio hrvatskoj predsednici, a u kome navodi da Hrvatska nije mogla da traži od Srbije ukidanje Zakona o jurisdikciji, Josipović je rekao da je u njemu upozorio da je potreban sporazum dve države na načelima koja su dogovorili on i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Dodaje, međutim, da političke elite dve zemlje, raspiruju vatru, umesto da smire tenzije i traže racionalno rešenje.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2016. 15:19
U drugoj polovici 1944, kada su brojni saveznički bombarderi prelijetali Srbiju ka ciljevima dublje u Europi, Mihailovićevi čet,nici su spasili 417 savezničkih pilota (od čega 343 američkih).
Nedelja 07.08.2016. 15:23
Komandant francuskog pokreta otpora, general Šarl de Gol, odlikovao je generala Dražu Mihailovića Ratnim krstom. Uz ovaj orden on je izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. godine pročitana svim francuskim jedinicama:....„Armijski general Dragoljub D. Mihailović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.
Nedelja 07.08.2016. 15:24
Gradonačelnik Los Anđelesa Tom Bredli je doneo Ukaz kojim se 17. jul 1986. proglašava za „Dan sećanja na generala Dražu Mihailovića.“
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online