Nedelja 07.08.2016.
13:58
Tanjug, Vestionline

"Srbi su rehabilitovali četnika Dražu, možemo i mi ustašu Stepinca"

youtube.com
Draža na suđenju

- Stepincu se može prigovoriti saradnja sa ustaškim režimom i propust da mu se odupre, ali nije bio osuđen za ratni zločin. S druge strane, Mihajlović je imao krvave ruke. Brojne su zločine, mučenja i ubistva učinile jenice pod njegovom komandom, posebno u Hrvatskoj i BiH - rekao je Josipović, prenosi Tanjug.

Kad je reč o spomeniku atentatoru Miri Barešiću, Josipović smatra da je neumesno podizati spomenik osobi osuđenoj zbog ubistva i terorizma, bez obzira na to da li je i kako sarađivao u odbrani zemlje.

Žalim za ubijenim Srbima

Josipović je, govoreći o godišnjici "Oluje", rekao da su i Srbi bili žrtve mnogih zločina, te da bi od te konstatacije, morali da pođu političari kad kreiraju politiku, koja mora biti politika pomirenja.

Navodi da je kao predsednik redovno obilazio lokacije na kojima su stradali nevini civili, Srbi i odavao počast njihovoj žrtvi.

- Za mene nema razlike kad govorimo o žrtvama i zločincima. Žrtve su jednake, zločinci su jednaki. Žalim za svakim izgubljenim životom - rekao je on.

Hrvati jesu činili zločine, ali...

Kaže da su razaranja, pljačke, silovanja, proterivanja i ubistva bili masovna pojava, ali navodi da se Hrvatska legitimno branila, a da je "Oluja" legitimna vojna akcija.

- Ali, tokom obrane su i hrvatske snage počinile ozbiljne i brojne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva, što su vlasti morale sprečiti - rekao je Josipović.

Dogovor sa Tadićem

Govoreći o pismu kojim se obratio hrvatskoj predsednici, a u kome navodi da Hrvatska nije mogla da traži od Srbije ukidanje Zakona o jurisdikciji, Josipović je rekao da je u njemu upozorio da je potreban sporazum dve države na načelima koja su dogovorili on i bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Dodaje, međutim, da političke elite dve zemlje, raspiruju vatru, umesto da smire tenzije i traže racionalno rešenje.

2024 © - Vesti online