Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 04.01.2016.
15:34
sputniknews.com A

Šta je srpski patrijarh pisao papi o Stepincu?

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je pismo koje je srpski patrijarh Irinej uputio papi Franji povodom namere da se ustaški kardinal Alojzije Stepinac proglasi svecem.

wikimedia.org
Osnivač NDH Ante Pavelić i kardinal Alojzije Stepinac

Kako navodi "Jutarnji list", pismo je poslato 10. jula 2015. godine.

U pismu se vidi da je SPC izrazila zabrinutost zbog moguće kanonizacije Alojzija Stepinca, ali i da srpske vladike ne kriju oduševljenje gestom pape Franje da zaustavi kanonizaciju i da se formira mešovita katoličko-pravoslavne komisije koja bi trebalo da pretrese argumente jedne i druge strane.

Tanjug
Patrijarh Irinej

Takođe se, kako piše "Jutarnji", u pismu se navodi da je preko kardinala Kurta Koha, zaduženog za odnose s drugim hrišćanima, papi predloženo da rezultat komisije bude, između ostalog, i akt "pročišćenja istorijskog sećanja".

Predlaže se da se rad najavljene radne grupe usmeri na "ličnost kardinala Stepinca i njegovu delatnost za vreme Drugog svetskog rata, ali i u vremenu koje je ratu prethodilo i za ratom usledilo".

Naime, vladike su uverene da će se tako "istovremeno doći i do novih uvida u istorijski kontekst u kome je delovao kardinal Stepinac, kao i u kompleks odnosa naših crkava i odnosa srpskog i hrvatskog naroda u vreme Drugog svetskog rata".

SPC dodaje da komisija mora imati međunarodni karakter i da će "ovakav razgovor biti plodan i koristan ukoliko u njemu, pored pastira dve crkve, budu učestvovali i oni koji su stručni za temu o kojoj je reč, što podrazumeva učešće međunarodnih stručnjaka koji bi osigurali najviši nivo razgovora i njegovu plodotvornost".

SPC je odlučila da o ovome obavesti druge autokefalne pravoslavne crkve i da ih pozove na molitvu, čime ceo proces sada dobija jednu potpunu novu dimenziju dijaloga Beograda i Vatikana, ali i s celim pravoslavnim svetom.

Zagrebački dnevnik navodi da se moli papa da u bliskoj budućnosti primi delegaciju SPC u sastavu arhiepiskop-mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop novosadski i bački Irinej i profesor Darko Tanasković, bivši ambasador Srbije pri Svetoj Stolici - "koja bi Vam uručila predlog članova naše Komisije za dijalog o kardinalu Stepincu".

Patrijarh Irinej predlaže i formiranje jedne trajne delegacije SPC za "neposredni dijalog sa Svetom Stolicom" jer su uvereni da je otvorena jedna potpuno nova stranica ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već uopšte u katoličko-pravoslavnim odnosima, čime "Srpska pravoslavna crkva svedoči da joj je stalo do mira, do pomirenja i do razvitka dijaloga i ekumenizma, ovde i u svetu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.01.2016. 15:48
Odgađa se do daljnjega, a ne ‘’za neko vrijeme’’.SPC najviše smeta (i boli) što, nažalost, kardinal Stepinac ‘’nije protestirao nego je šutio i kada se znalo da je nac,istički us,taški režim na najužasniji način poslao u smrt tri pravoslavna episkopa, više stotina pravoslavnih svećenika i monaha i više stotina tisuća pravoslavnih vjernika, njegovih sugrađana. Nije protestirao nego je šutio i kad su hrvatski us,taše, između ostalih, mučili i u,bijali i one pravoslavne Srbe (..) Nije protestirao nego je šutio i pred činjenicom da su u ‘njegovoj’ državi hladnokrvno, planski i sustavno ub,ijana i djeca ‘nepoćudnih’ građana te države - Srba, Židova, Cigana…’’. Ukratko, SPC ne može prijeći preko enciklike pape Pija XI. Non abbiamo bisogno, kojom je hrabro i pravovremeno osuđena državolatrija faš,ističkog režima, a koja je (enciklika) izgubila vrijednost u NDH samo zato što se krvavi ust,aški režim izdavao za rimokatolički, ali da se zbog toga kardinalu Stepincu treba posvetiti trezveno i mudro razmatranje ‘’njegova mjesta u historiji, pogotovu ako je ono opterećeno Jadovnom i Jasenovcem, svekolikim simbolom stradanja više od milijun pravoslavnih Srba i Židova u Drugom svjetskom ratu, u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i šire, u Jugoslaviji’’.
Ponedeljak 04.01.2016. 17:16
сви коментари бриса СЛОБОДАН ХЕРОИ теђак устаћа. не воле кад врећамо степинца и павелића
Ponedeljak 04.01.2016. 20:42
Srbi su glavni Vatikanov neprijatelj vec vekovima! Oduvek se trude da nas uniste! Pokusavali su i pokusavaju na mnogo nacina! Imaju svoje ljude, jezuite i masone, u srpskoj crkvi koja je pod njihovom kontrolim! Vrlo lako moze da se izrodi novi Stepinac i to ni manje nego iz srpske crkve! To im je ostalo da pokusaju kako bi nas unistili!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online