Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.08.2016.
12:18
Vestionline, Tanjug A

Crnogorac u Nemačkoj optužen za pomoć teroristima

Pogoričanin Vlatko Vučelić (51) optužen je u Nemačkoj za nedozvoljeno držanje oružja i pomoć teroristima pri pripremi teškog dela ugrožavanja države Francuske.

pixabay.com
Suđenje Vučeliću počinje u ponedeljak pred sudom u Minhenu: (Foto:Ilustracija)

"Bavarsko Državno tužilaštvo je uvereno da su i oružje i eksploziv bili namenjeni za napade, najverovatnije za seriju napada Islamske države", preneo je nemački list "Zidojče cajtung".

Taj medij objavio je i da suđenje Vučeliću počinje su ponedeljak pred Sudom za zaštitu države u Zemaljskom sudu u Minhenu. On se branio ćutanjem. 

Državno tužilaštvo polazi i od toga da je za transport oružja Vučelić trebalo da dobije 2.000 eura i da je znao da vozi veoma opasan teret. 

Vučelić je uhapšen 5. novembra prošle godine na autoputu Salcburg - Minhen u automobilu punom oružja i eksploziva, prenose podgoričke "Vijesti". 

U specijalno napravljenom prostoru belog "golfa" nađeno je sedam automata marke "zastava" i kalašnjikov, dve ručne bombe i 200 grama TNT eksploziva, dva poluautomatska pištolja i revolver Magnum. 

Krajnja destinacija Vučelića bio je Pariz, gde su teroristi 13. novembra u nekoliko sinhronizovanih napada ubili 130 ljudi. 

U navigacionom sistemu u autu je bila ukucana i jedna pariska adresa. 

Ta adresa je bila ispisana i na jednoj cedulji, koju je Vučelić imao kod sebe. 

Osim adrese, bio je tu i broj telefona u Francuskoj, sa koga je Crnogorac posle hapšenja bio pozvan na svoj mobilni, navodi se u tekstu Kristijana Rosta iz "Zidojče cajtunga". 

Dodaje se i da je zbog količine oružja i eksploziva Vučelić morao da shvati da njime treba da bude izvršen teroristički napad, argumentuje državni tužilac. 

"Vlatko V. je znao i da je već u januaru 2015. godine u Parizu izvršen jedan teroristički napad sa islamističkom pozadinom, na redakciju satiričarskog lista 'Šarli ebdo'", navodi tužilaštvo. 

U autu pronađeni eksploziv TNT je savršen za napade samoubica, kaže Državno tužilaštvo. 

Ono polazi od toga da je Vlatko V. nameravao da pomogne napadačima i time teško da ošteti unutrašnju bezbednost države Francuske”, navodi se u tekstu "Zidojče cajtunga". 

Vučelić je poreklom iz Pipera, bio je sezonski radnik kompanije "Plantaže", povremeno nadničar, nije oženjen, nema dece i živeo je sam u baraci na Koniku. 

Iz crnogorske Uprave policije 14. novembra 2015. saopštili su zvanično da informacije kojima raspolažu u tom momentu, "a koje su dobijene od oficira za vezu nemačke policije, ne ukazuju na to da je Vlatko Vučelić povezan sa terorističkim aktom u Francuskoj". 

Jedan crnogorski medij objavio je tada, pozivajući se na anonimni izvor iz Vlade Crne Gore, da je "povezanost Crnogorca sa napadom u Parizu apsolutna i zlonamerna spekulacija kako bi se sprečile NATO integracije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online