Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.07.2016.
12:29
Srna A

"Izetbegović prva žrtva obračuna Amera sa Erdoganom"

Lider SDA Bakir Izetbegović mogao da bude prva žrtva neizbežnog američkog obračuna sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ako ne shvati izmenjenu Erdoganovu poziciju i nastavi da ga podržava u destruktivnom pohodu na američke interese, organizacije i ljude, smatra stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.

srna
Izetbegović i Erdogan - na istoj liniji
srna

Galijašević smatra da će Amerikanci "ućutkati" Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.

- Erdogan više neće moći da realizuje nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije - rekao je Galijašević za portal "Poligraf njuz".

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posledice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svestan da će američke tajne službe nastojati da ga uklone sa vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promenu spoljnopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se, dugoročno gledano, Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

- Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korišćenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nemci. Erdogan odlazi sa Balkana, a time i Izetbegović dobija rok političke upotrebe i jasnu političku agendu koje se mora držati - ocenio je Galijašević.

BiH najveća tvrđava Al Kaide

wikipedia.org
Teroristi Islamske države

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al Kaide i Islamske države, najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i vjerske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

- Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti - naveo je Galijašević i dodaje da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Evrope, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka građanskog rata u bivšoj SFRJ bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gde žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Merkelova širi iluziju bezbednosti

Reuters
Angela Merkel

On je rekao da nemačka kacelarka Angela Merkel u maniru ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju bezbednosti među građanima Nemačke i time dodatno rizikuje njihovu bezbednost. 

Galijašević smatra da Merkelova ne govori istinu nemačkoj naciji jer je svesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i vrlo štetnog delovanja na Balkanu, posebno u BiH, gde je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao "britansko-njemačka inicijativa" i podrška neradu i odsustvu bilo kakve akcije protiv terorističkih grupa, organizacija i vojnih kampova u BiH.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online