Nedelja 24.07.2016.
12:29
Srna

"Izetbegović prva žrtva obračuna Amera sa Erdoganom"

srna
Izetbegović i Erdogan - na istoj liniji
srna

Galijašević smatra da će Amerikanci "ućutkati" Izetbegovića ukoliko ne napusti Erdogana.

- Erdogan više neće moći da realizuje nijedan politički, niti ekonomski cilj preko Bakira Izetbegovića, a razgranati ekonomski interesi Turske u BiH i Srbiji biće predmet teških opstrukcija i pritisaka kakve samo Amerikanci izvode kao specijalne operacije - rekao je Galijašević za portal "Poligraf njuz".

Odgovarajući na pitanje da li je moguć ponovni puč u Turskoj i kakve bi posledice to imalo po BiH i Srbiju, Galijašević je naveo da je Erdogan svestan da će američke tajne službe nastojati da ga uklone sa vlasti, zbog čega se on obračunava i najavljuje promenu spoljnopolitičke strategije turske države.

Galijašević očekuje da će se, dugoročno gledano, Erdogan baviti očuvanjem svoje vlasti i vlastitog života i da će vrlo malo vremena imati za destruktivne geopolitičke igre na Balkanu, posebno u BiH i Srbiji.

- Njegova jedina politička karta i trojanski konj na Balkanu je Bakir Izetbegović, ali mu korišćenje te karte više neće dozvoliti ni Amerikanci, ni Nemci. Erdogan odlazi sa Balkana, a time i Izetbegović dobija rok političke upotrebe i jasnu političku agendu koje se mora držati - ocenio je Galijašević.

BiH najveća tvrđava Al Kaide

wikipedia.org
Teroristi Islamske države

Galijašević je rekao i da je BiH najveća vojno-politička tvrđava Al Kaide i Islamske države, najvažnija teroristička baza na evropskom kontinentu, te naveo da u BiH postoje 64 teroristička kampa za konstantne vojne i vjerske obuke posredstvom kojih se regrutuju mladi za odlaske na strana ratišta i izvođenje terorističkih akcija u regionu i na kontinentu.

- Posredstvom ovih kampova, kao i više od 1.000 nevladinih organizacija, potpuno neometano vrši se pranje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti - naveo je Galijašević i dodaje da BiH, iako predstavlja terorističku bazu u srcu Evrope, ni do sada nisu zaobilazile terorističke akcije, pa je od završetka građanskog rata u bivšoj SFRJ bilo najmanje 27 takvih akcija na prostorima gde žive Hrvati i Srbi, najviše u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Merkelova širi iluziju bezbednosti

Reuters
Angela Merkel

On je rekao da nemačka kacelarka Angela Merkel u maniru ostalih zapadnih vlada širi lažnu iluziju bezbednosti među građanima Nemačke i time dodatno rizikuje njihovu bezbednost. 

Galijašević smatra da Merkelova ne govori istinu nemačkoj naciji jer je svesna kraha vlastite politike u odnosu prema islamskim ekstremistima i vrlo štetnog delovanja na Balkanu, posebno u BiH, gde je njena politika bila podrška islamističkoj političkoj strukturi u Sarajevu poznata kao "britansko-njemačka inicijativa" i podrška neradu i odsustvu bilo kakve akcije protiv terorističkih grupa, organizacija i vojnih kampova u BiH.

2024 © - Vesti online