Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 22.06.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

"Srbija i RS u Putinovoj orbiti"

Potpredsednik Republike Srpske dr Emil Vlajki ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da većina srpskih političara u ovom entitetu želi da se približi mandataru Srbije Aleksandru Vučiću, ne shvatajući da je njegovo balansiranje između Istoka i Zapada vremenski ograničeno i da će kad-tad morati da se odluči.

A. Čukić
Balkansko proleće neće uspeti: Emil Vlajki

Kako ocenjujete nove, pojačane tenzije na prostoru Balkana?
- Pre bih rekao da su srpska područja na Balkanu nanovo postala centar svetskih zbivanja, a možda i područje približavajućeg rata između Rusije i NATO-a.

Na osnovu čega ta tvrdnja?
- Vučićevo približavanje Rusiji naljutilo je Zapad. Pre nekoliko dana su pale teške reći, pa je Vučić otkazao dogovorene posete Vašingtonu i Briselu, a tu atmosferu između Srbije i Zapada pogoršalo je i to što samoproklamirana država Republika Kosova otvoreno govori da će se spojiti s Albanijom. Da bi stvari bile još teže, iz okruženja Merkelove se poručuje da Srbija neće u Evropu dok tzv. Republika Kosova ne bude u UN.

Sloboda na vidiku

- Borba koju u ovom času Srpska vodi protiv "bošnjakizacije" zemlje i u čemu će ovih dana uključiti i svoju Narodnu Skupštinu prevazilazi lokalne okvire i pretvara se u borbu protiv novog svetskog američkog poretka. Neki dan je Amerika zapretila Srbiji "arapskim prolećima na Balkanu" i promenom granica na štetu Srbije. Izgleda da će iz rata koji je Zapad na taj način najavio proizaći slobodna Srpska, a i Srbija oslobođena neokolonijalnog jarma, i u svojim prirodnim granicama.

To su sve poznate stvari?
- Tačno, ali ova konfrontacija između Vučića i Zapada se može završiti na jedan jedini način: konačno priklanjanje Srbije Rusiji i Kini. Vučićevo balansiranje između Istoka i Zapada, u jeku novog, vrlo vrućeg, hladnog rata više neće biti moguće.

Kako se situacija u Bosni uklapa u tu sliku?
- U BiH, kriza zbog lažnog popisa stanovništva postaće deo sukoba između Rusije i slobodnog sveta.

Istovremeno, čini se da svi čelnici srpskih partija u Srpskoj pokušavaju na svaki način da se približe Vučiću?
- Dodik je već ostvario dobre odnose sa premijerom Srbije, a Ivanić, kome se pridružuju Crnadak i Šarović, nadajući se da će biti budući predsednik Srpske, takođe žele da intenziviraju dobre odnose sa Vućićem i to je više nego vidljivo.

Gde je onda problem?
- Ono što Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH još uvek ne shvata, to je da će skupa sa premijerom Srbije vrlo brzo ući u Putinovu orbitu. Dodik s tim nema problema, ali i za njega, kao i za Šarovića i Crnadaka najavljuju se oblačni dani u njihovim odnosima sa Zapadom.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2016. 08:04
Prirodne granice Srbije je prostiru od grcke preko germanije...Dusanova Srbija i svaka stopa Srbske Zemlje dje je protekla Srbska Krva za odbranu Srbsko-Russkog Pravoslavnog Balkana.....nikada vatika il medina, svi koji tako zele il napolje il u raku da ih arheolozi nadju i kazu: ovi kosturi pripadaju sljamu zapalite ih da nezarazimo okolinu......Dok ovaj svet postoji a blizu smo kraju hegemonije starih genocidnih kolonijalnih kriminalaca i njihovog proizvoda iz fasingtona i nazzi-i brisela+++ Mi Srbi sa Bracom Russkom pod okriljem Majke Russije i Blagoslovom Bozijem imamo Svetu Duznost i zadatak da oslobodimo Srbski Balkan i osvetimo zrtve od poslednjih 1000 godina, znaci jedna nasa zrtva njihovih 100" tako je zapisano+++
Sreda 22.06.2016. 09:27
Ко је створио ове велике проблеме по живот на Балкану ?? Ко је створио проблеме у Сирији ,Либији,Ирак,Украјини и у осталим државама света.Ко прави мржњу међу народима.Ко је водио рат у Вијетнам 20 година.Ко даје санкције државама света.Ко уништава све пред собом.Ко је убиио Милицу Ракић.
Sreda 22.06.2016. 09:40
Imaćemo mi Sjedinjene Srpske Zemlje skupa sa Skadro na Bojani. 1/3 građana Albanije su Srbi koji to znaju i polako se udružuju. U Skadru živi više Srba nego Albanaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online