Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Nedelja 22.12.2013.
22:04
Srna A

"Rusija čuva Srbiju samo ako ne uđe u NATO"

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je da je Rusija praktično dala garancije Srbiji da neće biti daljeg komadanja njene teritorije, uz uslov da ne uđe u NATO.

Emil Vlajki: Srbija i Rusija imaju dil
 

Vlajki je ocenio da je Rusija "dala na znanje delu političkog establišmenta u Srbiji da se pitanje Kosmeta više ne potencira", jer bi to moglo izazvati ne samo kolateralne, nego i druge posledice, pošto srpske elite nisu do sada reagovale kako je trebalo.

"To je neka vrsta dila. Rusi su rekli Srbima: 'Možete ući u EU, ali ne smete u NATO, inače otpada svaka pomoć'", rekao je Vlajki na tribini o izborima na Kosmetu, koju su organizovali Beogradski kulturni klub i Istorijski projekat Srebrenica.

Prema rečima Vlajkija, Rusi su, sa stanovišta njihovih realnih političkih interesa, procenili da se u ovom času, sa ovakvom geopolitičkom situacijom ne može ništa uraditi da bi Kosovo bilo vraćeno.

Vlajki je rekao da politika koja je napravljena sa Rusijom ide na to da se sačuva ostatak Srbije bez Kosmeta i ocenio da je na pravom putu deo srpskog establišmenta, koji je proruski nastrojen.

"Rusija ima mogućnosti i interesa da održi partnerstvo sa Srbijom. S druge strane, Srbija i nema druge mogućnosti, jer Zapad uvek gleda na ovu državu kao na ruskog partnera. Koliko god da je to bolno, mislim da je u ovom času taj deo srpskih političkih elita na pravom putu", smatra Vlajki.

On je ocenio da je sve što se od oktobra 2000. godine događalo na Kosmetu predstavljalo degradaciju srpstva i dozvolu za demoniziranje srpskog naroda i ucenjivanje, pri čemu je srpska politička elita praktično dala 15 odsto svoje teritorije.

Vlajki je naveo da je izricanje "najsramotnije rečenice :'Nećemo braniti Kosovo nikakvim drugim osim miroljubivim sredstvima', praktično bila predaja Kosmeta".

Predsednik Istorijskog projekta Srebrenica Stefan Karganović ocenio je da Srbi sa KiM moraju tražiti rešenje koje bi ih vratilo u igru kao aktere i u centar pažnje.

"Jedini potez koji bi kosmetski Srbi mogli da povuku je isti potez koji su povukli Albanci 2008. godine – moraju da se okupe na nekom kosmetskom trgu i objave deklaraciju o nezavisnosti. To nije konačno rešenje, ali dovoljno je dramatično da Rusiji pruži mogućnost da se angažuje i aktivno vrati rešavanju problema", zaključio je Karganović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.12.2013. 22:47
zasto su rusi napustili kosovo!da su onda ostali zastitili bi Srbe od strasnog pogroma 2004-te! tim cinom nam nisu pomogli!
Ponedeljak 23.12.2013. 12:13
a kao do sada joj je Rusija pomogla. Sto nije sprecila nato bombardovanje itd.
Ponedeljak 23.12.2013. 12:54
Sasa Popovic cuva Lepu Brenu samo ako ne udje na Farmu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online