Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 14.06.2016.
18:41
Tanjug A

"Sve je počelo kada je Vučić otišao u Moskvu"

Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić i dodaje da je primetno da je do ovakvog razvoja dogadjaja došlo po povratku Vučića iz Moskve.

Reuters
Susret sa Putinom promenio sve

Jakšić je ukazao da je Vučić do relativno skoro dobijao mnogo podrške sa Zapada, i pohvale oko EU integracija, oko pregovaranja sa Prištinom bez obzira na zastoj, od medjunarodnih finansijskih institucija za konsolidaciju ekonomsku i finansijsku...

Zato, Jakšić smatra da to što je Vučić otkazao posetu SAD-u, ima ozbiljniji povod.

- U tom kontekstu, ovo što se dogodilo očigledno štrči i reč je o ozbiljnijem povodu koji je doveo do nečega što se meni čini da je najozbiljnija kriza u odnosima sa Zapadom tokom poslednjih godina Vučića na vlasti - rekao je on.

Otkazivanje posete je, prema njegovim rečima, potvrda da su se stvari zaoštrile.

- Nadam se da će sagovornici sa obe strane da otvore pregovore da bi izašli iz ovoga što je nesumnjiva kriza u odnosima - rekao je on.

Ako bi trebalo locirati mogući uzrok ovog poremećaja u odnosima, nastavlja Jakšić, onda bi trebalo imati u vidu da su se stvari mnogo pogoršale od vremena Vučićevog povratka iz Moskve.

- Od povratka Vučića iz Moskve i onih diplomatsko formulisanih zahteva Rusije da očekuju ljude koji će braniti interese srpsko ruskog savezništva i prijateljstva u novoj vladi, došlo je do poremećaja odnosa sa Zapadom - smatra Jakšić.

Imajući u vidu strategiju "i EU i Rusija", objašnjava ovaj analitičar, očigledno je da premijer mora da balansira.

- Ako je balansirao na način, kao što to izgleda, veće bliskosti Rusiji, to je onda izazvalo nezadovoljstvo i reakcije Zapada. Ali, videćemo u kompoziciji nove vlade koliko će to delikatno balansiranje moći da se održi i koliko će ta formula moći da nastavi da traje. Mislim da je ta formula 'i EU i Rusija' na najozbiljnijem testu od kada je izmišljena - izričit je on.

"Dnevna politika utiče na put ka EU"

Jakšić nije mišljenja da put Srbije ka EU ne zavisi od dnevnih prilika ili ličnih odnosa, i poručuje da, to jeste slučaj, koliko god govorimo da to zavisi od načelnih orijentacija i strategijskih pravaca.

On medjutim nije sklon da potceni ulogu ličnih odnosa, a ukazuje da se, ukoliko se nastavi sa konfrontacijom i ne nadje rešenje, ne može isključiti, recimo, odlaganje otvaranja poglavlja 23 i 24.

Zavisi, dodaje on, da li će se kriza u odnosima sa Zapadom rešiti istom brzinom kojom je i nastala.

Upitan da li smatra da je Srbija suočena sa previše zahteva sa previše strana, odgovara da je to pozicija u kojoj gde god da se malo pomerite - dobijate packe.

- Imate poziciju balansiranja, ako se malo pomerite u jednu stranu dobijate packe s druge. Stalno ste izloženi kritikama obe strane - zaključio je.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2016. 18:47
Vučić je svoju podlu i pokvarenu igru odigrao . Nema mu spasa . Njegove press konfrencije se svode na gomilu laži koje iznosi i svađanje sa samim sobom . Kompletna budala . Verujem da su Skot i Devenport namazali govvnima Vučića za sve pare .
Utorak 14.06.2016. 19:04
Да ли Србија постоји после 5 октобра.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online