Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
10:00
Sputniknews, Vestionline A

"Stepinac je balkanski Ajhman"

"Pokušaji da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca i organizovanje izložbe u EP imaju za cilj stvaranje mita o svecu - osnivaču hrvatske države".

youtube.com/Tuturutu
Alojzije Stepinac, otac hrvatske države?

To za Sputnjik kaže istoričar Jovan Pejin, autor knjige "Stepinac - balkanski Tomas de Torkvemada", u kojoj je hrvatskog kardinala uporedio sa osnivačem katoličke inkvizicije u Španiji.

- Radi se o opskurnoj ličnosti, koja je ogrezla u zločinu genocida - kaže Pejin opisujući Stepinca. 

"Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete"

Prema Pejinovim rečima, Stepinac nema nikakvih zasluga da bi bio proglašen za sveca, zato što je blagosiljao zločince, dočekao je Pavelića i bio primljen kod njega dva dana nakon ulaska ustaša u Zagreb i pozdravio je usvajanje rasnih zakona 

- Stepinac se tako pojavljuje kao zločinac, a i kao lažov. Dostavio je papi pismo u kojem kaže da je 240.000 Srba dobrovoljno prešlo u katoličanstvo. To nije tačno, postoji brojna arhivska građa koja pokazuje kakvo je to nasilje bilo. Dovoljno je da vam navedem komentar jednog katoličkog pastora koji se obratio grupi Srba: "Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete". Stepinac spada u najokrutnije zločince 20. veka. Njegova uloga nije ništa manja od Ajhmanove“, objašnjava Pejin. 

Blagosiljao je zločine

Osim literature, Pejin je za pisanje knjige koristio i arhivsku građu koja se čuva u Arhivu SPC i dokumenta srpskog Komesarijata za izbeglice iz vremena Drugog svetskog rata. Ovi dokumenti, prema Pejinovim rečima, govore mnogo o sistemu koji je Stepinac izgradio u hrvatskoj katoličkoj crkvi. 

- Izgradio je sistem zločina, blagosiljao je zločine i dozvolio sveštenstvu i redovništvu, kao i članovima katoličkih omladinskih udruženja da uzmu učešće u zločinu. Uopšte nije zaustavljao zločine - kaže Pejin. 

Mit o ocu hrvatske države

On dodaje da Stepinac nikada nije promenio svoj stav prema NDH. 

- Čak je pokušao da stupi u kontakt sa zapadnim saveznicima kako bi priznali NDH i produžili njen život - dodaje Pejin. 

Za Pejina izložba koju je o Stepincu u Evropskom parlamentu organizovala hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir ima jasan cilj - izgradnju mita o ocu - osnivaču hrvatske države. 

- Pošto Hrvati nemaju osnivača države, kao što imaju Česi ili Mađari, radi se o pokušaju da se Stepinac proglasi osnivačem hrvatske države - dodaje on. 

Na taj način, dodaje, ukoliko bi Stepinac bio proglašen svetim, Hrvati bi za osnivača države imali sveca, po ugledu na druge evropske narode. 

- Taj "osnivač države" radi u vreme najžešćeg genocida nad Srbima, najvećeg genocida koji je izveden u evropskim zemljama u poslednjih 300-400 godina - zaključuje Pejin.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 15:55
Ma kakav Ajhman-pa on je svetac i oličenje katoličanstva:bezbožništvo i zloćud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online