Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 15.06.2016.
19:01
Vestionline, Tanjug A

Srbija ukorila EP: Protestna pisma zbog izložbe o Stepincu

Šefu srpske Misije pri Evropskoj uniji u Briselu, ambasadoru Dušku Lopandiću, data je instrukcija da uputi oštar protest zbog izložbe i konferencije "Hrvatski svetac kardinal Stepinac" u Evropskom parlamentu, saopštilo je u sredu Ministarstvo spoljnih poslova.

youtube.com/Tuturutu
Srbi osudili izložbu o Stepincu

Ambasador Lopandić uputio je protestna pisma predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, kao i predsedavajućem Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmaru Broku, predsedniku grupacije Evropske narodne partije (EPP) Manfredu Veberu, a o navedenom će obavesti izvestioca za Republiku Srbiju Dejvida Mekalistera i izvestioce iz senke i druge poslanike EP, dodaje se u saopštenju.

U pismima, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije ukazuje na neprihvatljivost organizovanja izložbe kojom se veliča lik i delo kardinala Stepinca, koji se tu predstavlja kao "istinski biser katoličke crkve i hrvatskog naroda", a koga srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svetskog rata na području takozvane Nezavisne države Hrvatske.

Izložbu i skup o Stepincu organizuje poslanica Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir u saradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Radnom grupom EPP za međukulturni i religijski dijalog.

Podseća se da je Stepinac osuđen 1946. godine u Zagrebu (Vrhovni sud NR Hrvatske) na 16 godina zatvorske kazne i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od tri godine zbog svog delovanja i podsticanja na zločine, izdaju i saradnju sa ustaškim režimom i masovnog pokrštavanja desetine hiljada Srba.

U pismima se, na kraju, ističe da je ovo pitanje veoma važno ne samo za odnose sa Vatikanom, već pre svega sa Hrvatskom, jer bi se neuvažavanje istorijskih činjenica i uloge Stepinca tokom NDH u Drugom svetskom ratu odrazilo na proces suštinskog pomirenja između dve zemlje, kao i u regionu, dodaje se u saopštenju.

Ukazuje se, takođe, da je papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinica nakon razgovora koji su državni i crkveni zvaničnici Republike Srbije s njim vodili, kao i da je formirana zajednička komisija Vatikana i SPC-a koja treba da ispita čitav slučaj.

ističe se i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić aktivno angažovan na prikupljanju dokumentacionog materijala koji treba da bude stavljen na uvid pomenutoj Komisiji, kako bi argumenti koji govore protiv kanonizacije Stepinca bili uzeti u obzir.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2016. 20:15
Alojzije Stepinac je ratni zločinac. To je jasno izrečeno u presudi. Prema tome, drage us,taše i klerof,ašisti, obnovite postupak pred sudom, pob,ijte činjenice da je aktivno surađivao sa ust,aškim faš,ističkim režimom i da je bio dio plana te sudjelovao u nasilnom prekrštavanju Srba.
Sreda 15.06.2016. 20:17
to je i budali jasno... da nije bilo tita i partizana hrvatski nacionalisti bi i dan danas prali guzice tuđinima kao što su vjekovima radili... pa njihov vođa ih je ostavio i pobjegao a zemlju prodao talijanskim faš,istima...
Sreda 15.06.2016. 20:16
Ti nesposobni zlikovci nisu stvorili ništa, a po svemu sudeći mnogi od njih su na početku rata dobili metak u leđa (Miro Barišić, Ludvig Pavlović) baš po Tuđmanovom nalogu. Hrvatsku su 1991. vodili Titovi partizani – Bobetko, Tuđman, Červenko, Špegelj, Manolić, Boljkovac, i drugi. Jedini među njima u partizanima nije bio Šušak, ali je on poput Tuđmana, Šeksa i drugih bio suradnik UDBE, a brat mu je bio oficir JNA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online