Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.05.2016.
01:04
B. Miličić - Vesti A

Sveto pismo za Muzej Kozare

Među gostima na proslavi povodom Dana grada Prijedora bio je i Mladen Stojanović iz Minhena, potomak poznate i ugledne svešteničke porodice Gavre i Sime Stojanovića. On je od 2013. godine počasni građanin Prijedora i veliki darodavac predmeta za Spomen-kuću porodice Stojanović, koja je u sastavu Muzeja Kozare. Tako je ovaj put porodičnoj zbirci Stojanovića pridodao Sveto pismo staro skoro jedan vek koje je njegov pokojni otac Velimir dobio od svog oca prote Sime Stojanovića.

www.muzejkozareprijedor.com
Spomen kuća porodice Stojanović, deo Muzeja Kozare

Mladen je, inače, sinovac čuvenih Prijedorčana doktora Mladena i vajara i akademika Sretena Stojanovića.

- Prota Simo i popadija Jovanka su imali devetoro dece. Po završenom osnovnom obrazovanju (četiri razreda osnovne škole) prota Simo je svakom od njih darovao Sveto pismo, kao najveći i najvredniji poklon znanja i duhovnog obrazovanja. Ovaj primerak Svetog pisma koji sam sačuvao i poklonio zbirci predmeta Spomen-kuće porodice Stojanović dobio je moj otac Velimir, kao najmlađi protin sin. Sećam se da mi je otac govorio šta mu je moj deda Simo rekao tom prilikom - kaže Mladen Stojanović, danas stanovnik Minhena koji održava tesnu vezu sa zavičajem.

Spomen-kuća porodice Stojanović kao deo Muzeja Kozare otvorena je 15. maja 2007. godine. U njoj se nalaze dve stalne izložbe: Istorijska izložba o porodici Stojanović i Izbor iz legata Sretena Stojanovića. Prva izložba je u prizemlju i više od polovine njenog sadržaja odnosi se na poznatog partizanskog doktora i revolucionara dr Mladena Stojanovića. Na spratu su dela cenjenog umetnika Sretena Stojanovića, od kojih je značajan deo pronašao i poklonio Mladen Stojanović.

Tako je nastala zanimljiva izložba koja govori o poznatoj porodici sveštenika Gavre i Sime Stojanovića i njihovim potomcima.
Mladen Stojanović je, prema opštoj oceni, najviše doprineo da se na jednom mestu predstave slike, crteži, fotografije, knjige, dokumenti i lični predmeti prote Sime Stojanovića i njegova četiri sina.

Vera jača od tame

- Temelj jevanđelja čini vera u božju ljubav, koja u svima nama svetli izvlačeći nas iz tame razmišljanja. Velika saznanja su u ovoj svetoj knjizi, a ja vam savetujem, mili moji, da je dobro proučite i budete pametni, prvo za sebe, a onda za druge - govorio je prota Simo svojoj deci predajući im Sveto pismo.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema zime za Marjanoviće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online