Nedelja 29.05.2016.
01:04
B. Miličić - Vesti

Sveto pismo za Muzej Kozare

www.muzejkozareprijedor.com
Spomen kuća porodice Stojanović, deo Muzeja Kozare

Mladen je, inače, sinovac čuvenih Prijedorčana doktora Mladena i vajara i akademika Sretena Stojanovića.

- Prota Simo i popadija Jovanka su imali devetoro dece. Po završenom osnovnom obrazovanju (četiri razreda osnovne škole) prota Simo je svakom od njih darovao Sveto pismo, kao najveći i najvredniji poklon znanja i duhovnog obrazovanja. Ovaj primerak Svetog pisma koji sam sačuvao i poklonio zbirci predmeta Spomen-kuće porodice Stojanović dobio je moj otac Velimir, kao najmlađi protin sin. Sećam se da mi je otac govorio šta mu je moj deda Simo rekao tom prilikom - kaže Mladen Stojanović, danas stanovnik Minhena koji održava tesnu vezu sa zavičajem.

Spomen-kuća porodice Stojanović kao deo Muzeja Kozare otvorena je 15. maja 2007. godine. U njoj se nalaze dve stalne izložbe: Istorijska izložba o porodici Stojanović i Izbor iz legata Sretena Stojanovića. Prva izložba je u prizemlju i više od polovine njenog sadržaja odnosi se na poznatog partizanskog doktora i revolucionara dr Mladena Stojanovića. Na spratu su dela cenjenog umetnika Sretena Stojanovića, od kojih je značajan deo pronašao i poklonio Mladen Stojanović.

Tako je nastala zanimljiva izložba koja govori o poznatoj porodici sveštenika Gavre i Sime Stojanovića i njihovim potomcima.
Mladen Stojanović je, prema opštoj oceni, najviše doprineo da se na jednom mestu predstave slike, crteži, fotografije, knjige, dokumenti i lični predmeti prote Sime Stojanovića i njegova četiri sina.

Vera jača od tame

- Temelj jevanđelja čini vera u božju ljubav, koja u svima nama svetli izvlačeći nas iz tame razmišljanja. Velika saznanja su u ovoj svetoj knjizi, a ja vam savetujem, mili moji, da je dobro proučite i budete pametni, prvo za sebe, a onda za druge - govorio je prota Simo svojoj deci predajući im Sveto pismo.

2024 © - Vesti online