Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 25.11.2013.
12:01
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto: Lj. Mudrinić A

Nema zime za Marjanoviće

Mnogočlanoj porodici kao što su Marjanovići iz Miljakovaca kod Prijedora u ove zimske dane i uz neophodne količine hrane, najvažnije je da im bude toplo. I upravo zahvaljujući plemenitim čitaocima "Vesti", poput Zeničana iz Melburna, koji su im nedavno uputili 500 dolara, Marjanovići će imati dovoljno za osnovne potrebe.

Bez podrške dobrih ljudi, sve bi bilo mnogo teže: Mira Marjanović

Pored toga će i dobro ugrejati životni prostor, samim tim ove zime će im biti toplo i u kući, ali i oko srca, pošto su zemljaci iz daleka mislili na njih. O planovima ove mnogobrojne porodice, šta će učiniti sa donacijom, saznali smo od majke Mire prilikom posete naših reportera, koji su joj uručili vredan dar dobrotvora iz Australije.


- Ovo je veliko i lepo iznenađenje, koje zaslužuje našu ogromnu zahvalnost, divljenje i poštovanje prema tim dobrim ljudima, koji su nas se setili. Neka im se dobro još boljim vrati. Baš kao i anonimnom donatoru iz Nemačke, koji je mojoj ćerki Suzani poslao godišnju stipendiju. Verujte mi kada kažem da je za nas ovo zaista dragocena pomoć, pošto ćemo zahvaljujući njoj rešiti više problema sa kojima se, verujem, svaka brojna porodica suočava. Zato ću od ovog novca prvo vratiti dug u prodavnici za osnovne životne namirnice, pa ću kupiti drva za zimu i to što više budem mogla, pošto u kući ložim vatru na dva mesta. A moraću isto tako da kupim brašno i kvasac. To mi je najpreče, jer kad to imam, za sve ostalo mi je već lakše. Znam da ako imam brašna u kući, moja deca neće biti gladna, a to mi donosi ogromno olakšanje - kaže zahvalno Mira Marjanović, ponosna majka desetoro dece.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Svi na okupu: Porodica Marjanović
 


Imaju Marjanovići i veliki dug za struju (oko 1.500 evra), od čega je više od polovine kamata, ali, kako kaže Mira, sad ima prečih stvari da bi se to namirivalo ovom donacijom. Najpre će obezbediti ogrev, pošto su hladni dani na pragu.
- Moram paziti da mi se deca ne razbole, samim tim da ih što manje vodim kod lekara. Kako bih to predupredila, kupila sam nešto sirupa i lekova za temperature, limuna i čajeva, da imam za prvu pomoć dok ne stignem do doktora ako se koje od dece prehladi ili zaradi temperaturu. Živimo u selu i ambulanta nam nije nadohvat ruke, a deci začas skoči temperatura - priča majka Mira.


Za ogrev njenoj porodici, potrebno je minimum deset metara drva, a struju Marjanovići štede maksimalno, pošto su u strahu od isključenja.


- Od kućnih aparata skoro da ništa ne koristimo. Veš nosim na reku Sanu, pa ga tu perem, a deci vodu za kupanje grejem na šporetu. Ne smemo ni televizor često da palimo, eto toliko štedimo struju. A koliko je to teško sa decom, ne mogu ni da vam opišem. Kad nema televizora, izađu napolje u blato i začas se isprljaju, a da ne pričam što se zbog hladnoće tada i lako prehlade i još stotinu problema... - govori Mira.
 

Uskoro i kod Pavlovića

Zeničani iz Melburna su, podsećamo, prikupivši pomoć za nesrećne zemljake u otadžbini, pored Marjanovića, mislili i na porodicu Ratković iz Gornjeg Žapskog, kao i porodicu Pavlović iz Oštre kod Čačka, uputivši im priloge u istom iznosu od po 500 dolara. Samohranoj majci Luciji Ratković ovaj vredan dar je stigao na kućni prag, o čemu smo nedavno pisali. Uručivši tako donaciju i Miri Marjanović, ostao je poslednji deo od još 500 dolara namenjen osmogodišnjoj Jeleni Pavlović iz Ostre kod Čačka, rođenoj bez obe ruke. Ovaj prilog već je na putu do ove ljupke devojčice. A kako je protekao susret sa Jelenom i njenim roditeljima, velikim borcima, njeni dobročinitelji će moći uskoro da pročitaju u "Vestima".

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dragana obradovala Nikolu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online