Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.04.2016.
13:56
Vestionline A

Zapadni mediji: Politiku u Makedoniji diktiraju Amerika i njeni Albanci!

Današnji četvrtak je najavljen kao svojevrsni dan D za Makedoniju jer na ulice izlaze i demonstranti i pristalice aktuelne vlasti. Demonstranti zahtevaju odlaganje izbora zakazanih za 5. jun jer do tada ne može biti sređen birački spisak koji, prema procenama, ima 100.000 nepostojećih birača.

Tanjug
Najavljuju se novi protesti širom Makedonije

Ugledni nemački nedeljnik "Špigel" na svom portalu piše o aktuelnom stanju u Makedoniji.

"Huligani, ubice nacije, kriminalci upravljani iz inostranstva - tako ih naziva vladina štampa. Piše da demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Džorž Soroš - oni su, dakle, sorošidi. U pitanju su desetine hiljada ogorčenih Makedonaca koji već nedelju dana širom zemlje izlaze na ulice protiv nacionalno-autoritarnih vlastodržaca.“ 

Prenosi se stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: "Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice.“ Evropa, piše "Špigel", zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglički talas na granici sa Grčkom.

Dopisnica bečkog lista "Standard" u svom izveštaju ističe: "Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.“ 

Albanija i SAD

Dalje se ovaj list bavi ulozi albanskih partija: "Zaista je odlučujuća uloga koju imaju dve velike albanske partije, DUI Alija Ahmetija, koji je poslednjih godina koalirao sa vladajućom VMRO, kao i DPA Menduha Tačija. Jer ukoliko te dve partije okrenu leđa premijeru Gruevskom i VMRO-u i priključe se zahtevu za odlaganjem izbora, onda bi VMRO ostao usamljen i nakon eventualnih izbora ne bi mogao da sačini koaliciju.

"Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija Besa i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti Sjedinjene Države. Jer Albanci u Makedoniji - baš kao i u Albaniji i na Kosovu, važe za bliske saveznike SAD. Važno je i da li će ubuduće Makedonija imati šansu da uđe u NATO i, dugoročno, u Evropsku uniju - uprkos dosadašnjem vetu Grčke“, zaključuje bečki list.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 16:53
E bilo bi smrešno da nije istinito.Ode Makedonija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online