Četvrtak 21.04.2016.
13:56
Vestionline

Zapadni mediji: Politiku u Makedoniji diktiraju Amerika i njeni Albanci!

Tanjug
Najavljuju se novi protesti širom Makedonije

Ugledni nemački nedeljnik "Špigel" na svom portalu piše o aktuelnom stanju u Makedoniji.

"Huligani, ubice nacije, kriminalci upravljani iz inostranstva - tako ih naziva vladina štampa. Piše da demonstranti žele da pretvore Makedoniju u međunarodni protektorat i da ih finansira i njima upravlja berzanski špekulant Džorž Soroš - oni su, dakle, sorošidi. U pitanju su desetine hiljada ogorčenih Makedonaca koji već nedelju dana širom zemlje izlaze na ulice protiv nacionalno-autoritarnih vlastodržaca.“ 

Prenosi se stav makedonskog publiciste Saše Ordanoskog koji kaže: "Mi smo zemlja u raspadu. Praktično više nema legalnih institucija, naša sudbina sada zavisi od međunarodne zajednice.“ Evropa, piše "Špigel", zanemaruje mnoge stvari u Makedoniji jer ta država zaustavlja izbeglički talas na granici sa Grčkom.

Dopisnica bečkog lista "Standard" u svom izveštaju ističe: "Demonstracije se danima održavaju ne samo u glavnom gradu Skoplju nego i u Bitolju, Strumici, Velesu, Kumanovu i Štipu. U njima učestvuju i Albanci koji čine četvrtinu makedonskog stanovništva.“ 

Albanija i SAD

Dalje se ovaj list bavi ulozi albanskih partija: "Zaista je odlučujuća uloga koju imaju dve velike albanske partije, DUI Alija Ahmetija, koji je poslednjih godina koalirao sa vladajućom VMRO, kao i DPA Menduha Tačija. Jer ukoliko te dve partije okrenu leđa premijeru Gruevskom i VMRO-u i priključe se zahtevu za odlaganjem izbora, onda bi VMRO ostao usamljen i nakon eventualnih izbora ne bi mogao da sačini koaliciju.

"Albanci u Makedoniji sve kritičnije gledaju na DUI i DPA. Nova albanska partija Besa i druge albanske organizacije učestvuju u protestima. Odlučujuće će svakako biti i koliki će pritisak na Albance izvršiti Sjedinjene Države. Jer Albanci u Makedoniji - baš kao i u Albaniji i na Kosovu, važe za bliske saveznike SAD. Važno je i da li će ubuduće Makedonija imati šansu da uđe u NATO i, dugoročno, u Evropsku uniju - uprkos dosadašnjem vetu Grčke“, zaključuje bečki list.

2024 © - Vesti online