Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 21.04.2016.
05:00
J. Arsenović - Vesti A

Štiti zločince, a smeta joj Šešelj

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pismom se obratila generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, izrazivši duboko "razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobađajuće presude Haškog tribunala (MKSJ) Vojislavu Šešelju".

Reuters
Izgubila kompas: Kolinda Grabar Kitarović

Iako je oslobađajuća presuda odluka prvostepenog veća Haškog suda, predsednica Hrvatske se žali i na Republiku Srbiju.

"Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se prema svedocima u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih", napisala je ona.

Zanimljivo da pismo hrvatske predsednice dolazi u vreme kada već nedeljama, ne samo Srbi, Jevreji i antifašisti, već i ambasadori zapadnoevropskih zemalja, ukazuju na ustašizaciju hrvatskog društva, uz prećutnu saglasnost ili čak podsticaj desničarske vlade u Zagrebu.

I ambasadori zabrinuti

Italijanski dnevnik "Pikolo" piše da među stranim diplomatama u Hrvatskoj vlada "nelagodnost i zabrinutost" zbog odlučnosti za nastavkom nacionalističke struje, kao i odlukom da ministar kulture Zlatko Hasanbegović, inače istoričar koji relativizuje zločinački karakter NDH, ostane na toj poziciji. Podseća se i da je austrijski ambasador bio s diplomatima koji su otišli u Jasenovac organizaciji Jevrejske zajednice, a da su svoje predstavnike poslali i Izrael, Kanada, SAD, Francuska i Nemačka, izražavajući "nezadovoljstvo zbog klime podsticanja revitalizacije ustaštva u Hrvatskoj".

Predsednik Asocijacije izbeglica Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da se hrvatska "opsednutost srpskim faktorom" najbolje ogleda u neprimerenom pismu Kolinde Grabar-Kitarović, za koje kaže da je u najmanju ruku ironično "posebno ako se zna da Zagreb ništa ne čini da bi procesuirao odgovorne za zločine nad Srbima u ratu devedesetih".

- To je neprimereno, cinično... uopšte, teško je naći adekvatne reči. Posebno smo osetljivi mi Srbi iz Hrvatske na činjenicu da je Haški tribunal nakon prvostepene presude Anti Gotovini na 26, a Mladenu Markaču na 18 godina njih dvojicu oslobodio - dodaje Budimir.

Tanjug

Vulgarna izjava

Lider SRS Vojislav Šešelj nije direktno odgovorio na pismo hrvatske predsednice, ali je u svom maniru za jedne beogradske novine rekao da će u petak stići kod nje i da će joj "ispuniti najveću želju - škripaće kreveti".
Osim Ban Ki Munu, pismo je upućeno predsedniku Generalne skupštine, predsedavajućem Saveta bezbednosti, a biće dostavljeno i svim državama članicama UN.

Prema njegovim rečima, Srbi nisu imali kome da pišu nego su svoju tugu i ljudsko razočaranje usmerili na molitvu, davajući pomen svojim žrtvama u crkvama i na parastosima.

Sve je poduži spisak događaja u Hrvatskoj gde se veliča NDH, njeni simboli, uzvikuju parole pod kojima je na stotine hiljada nevinih civila Srba, Jevreja i Roma ubijeno. Zbog narastajuće relativizacije zločina iz Drugog svetskog rata, Jevreji, Srbi i antifašisti ove godine u znak protesta su bojkotovali državnu komemoraciju žrtvama zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu. Prostor i to u obrazovnim institucijama se daje jednom javno deklarisanom srbomrscu i fašisti Marku Perkoviću Tompsonu, koji je na tribini đacima puštao pesmu sa rečima pretnje Srbima.

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja se već danima tim povodom nije oglasilo. Iz Katoličke škole u Šibeniku, u kojoj se susret Tompsona s decom dogodio, tvrde da je on "zaobilazio politiku u širokom luku", dok ombudsmanka za decu Ivana Milas Klarić za portal Index
kaže da, ako je ta tribina zaista bila iskorišćena za širenje govora mržnje, onda to "svakako nije prihvatljivo i školu treba upozoriti da ubuduće spreči takve incidente".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 07:57
Kolindice dodji kod mene da mi gutas i du-dlas kitu!!Pa cu da ti svrsim u usta!!jojjjjj
Četvrtak 21.04.2016. 10:06
Колинда , јел знаш да сад Шешељ може да те тужи за клевету ?А које је то " велике" народе Шешељ уништио ? Хрвате ? Оних 250 000 од " Олује " ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online