Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.04.2016.
21:53
Vestionline A

Kolinda "kuka" Ban Ki Munu: Svedocima prećeno, a Šešelj na slobodi

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu izrazila duboko razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobadajuće presude Haškog tribunala (MKSJ) Vojislavu Šešelju, ocenivši da će negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope.

hr.wikipedia.org
Hrvatima nikad dosta kukanja na Šešelja

Tvrdeći da su važni svedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljivani i ometani, Grabar-Kitarović je u pismu, objavljenom danas na njenom zvaničnom sajtu, kaže da su u tom kontekstu prvostepena presuda dodatno "pravno upitna i sa stanovišta njene verodostojnosti sasvim kompromitujuća".

- Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se spram svedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih - piše Grabar-Kitarović.

Oslobađanje Šešelja je, prema njenom mišljenju, "protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima merodavnih veća MKSJ, s obzirom na oružani sukob na području Hrvatske, te predstavlja apsolutno nepoštovanje žrtava i njihovih patnji koje jos intenzivno traju".

Grabar-Kitarović je navela da presuda Šešelju u hrvatskoj javnosti izazvala konsteranciju, ali i "duboko razočaranje u sam MKSJ, koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu međunarodnog javnog i krivičnog prava".

- Ono će, isto tako, negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savet bezbednosti UN osnovalo - navela je hrvatska predsednica.

Ovakva presuda, smatra ona, stvara negativni presedan čije posledice mogu izaći izvan okvira samog MKSJ i kontaminirati ukupnu percepciju svetske javnosti o značenju, dometima i smislu međunarodnog krivičnog prava.

Osim Banu, pismo je upućeno predsedniku Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu i predsedavajućem Saveta bezbednosti UN Liu Đieiju, a biće dostavljeno svim državama članicama UN kao dokument GS UN i SB UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online