Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2016.
04:13
Đ. Barović - Vesti A

Ni Srbi ne idu u Jasenovac

Ovogodišnja državna komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac prvi put će proteći bez prisustva predstavnika dve zajednice koje su tamo najviše stradale - Srba i Jevreja. Nakon odluke Koordinacije jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, ovog vikenda takvu, jednoglasnu odluku donelo je i Srpsko narodno vijeće - nacionalna koordinacija veća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koja je do sada bila i jedan od suorganizatora ove manifestacije.

facebook.com
Podignut 1966. godine: Spomenik žrtvama ustaškog genocida

U saopštenju SNV navode se četiri ključna razloga za takvu odluku: od potpunog ignorisanja Ministarstva kulture Hrvatske na pismo u kome je SNV iskazala nezadovoljstvo postavkom muzeja i tražila odgađanje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac, preko niza događaja i aktivnosti iz kojih je "vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizovati, umanjiti, pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mestima počinio ustaški pokret", do činjenice "da se na javnim skupovima, medijima i u javnom prostoru mogu čuti i videti poruke kojima se obnavljaju vrednosti ustaškog pokreta, veliča njegova ideologija i njegovi predstavnici što za posledicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama".

A. Čukić
Milorad Pupovac

Kada laž postaje istina

Predsednik SNV Milorad Pupovac podsetio je da je nedavno u Osijeku, na fudbalskoj utakmici Hrvatska - Izrael, ceo stadion skandirao "Za dom spremni", a ubrzo je emitovan i novi film o Jasenovcu u kome se drastično negiraju srpske žrtve.
- Taj film je čista laž i ta laž se nameće kao istina. Kad ministar kaže da niko nema monopol na istinu - nema. Ali, nema ni pravo na monopol na laž i da laž pretvara u istinu. Dok je tako, mi ne možemo ići - objasnio je Pupovac.

"Nažalost, adekvatnih odgovora, reakcija i kritika ovih pojava, koje su po našim zakonima kažnjive, nema ni od političkih ni od pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Štaviše, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i naša institucija, neretko su predmet javnih napada i uvreda. Stoga u atmosferi u kojoj se vređaju sećanja na žrtve, u kojoj se negira stradanje, a veliča one koji su ga uzrokovali, ne preostaje nam drugo nego da na ovaj način upozorimo da je krajnji momenat da se ovakvo stanje počne menjati", stoji u saopštenju SNV.

Predsednik HDZ i potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko ovakvu odluku je nazvao "jeftinim dnevnim politikanstvom" na šta je uzvratio predsednik SNV Milorad Pupovac ocenjujući da je "vreme da se svakome ko je počinio zločin to kaže".

"Ne govorimo o zločinima na Golom otoku ovaj put, niti o Aušvicu, ovaj put razgovaramo o zločinu ustaškog pokreta i ustaške države, tzv. NDH", rekao je Pupovac.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online