Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 01.10.2015.
09:01 >> 13:10h
informer.rs A

Hrvatska omladina (ustaše u najavi): NDH nije fašistička, samo katolici su pravi Hrvati

Čak tri četvrtine maturanata u Hrvatskoj smatra da NDH nije bila fašistička tvorevina, kao i da su samo katolici pravi Hrvati, pokazalo je najnovije istraživanje u "lijepoj njihovoj"!

Tanjug/AP
Istraživanje je sprovedeno među maturantima. Političari mogu da budu ponosni (Foto: Ilustracija)

Istraživanje "Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj" sprovedeno na uzorku od 1.146 maturanata pokazalo je katastrofalno neznanje i poražavajuće rezultate ispitivanja političke pismenost hrvatske omladine.

Anketa koju je radila GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvna istraživanja, pokazuje da čak tri četvrtine mladih u Hrvatskoj smatra da Nezavisna država Hrvatska nije bila fašistička tvorevina i da Ante Pavelić nije bio zločinac.

Takođe, 40 odsto mladih Hrvata se čvrsto protivi svakom pokušaju sudskoh progona osumnjičenih za ratne zločine počinjene u ratu devedesetih.

Koliko su obrazovani mladi u Hrvatskoj pokazuje i podatak da čak 73 odsto njih ne zna ko je hrvatski premijer, čak ni kad im se ponudi četiri moguća odgovora.

Hrvatski maturanti se većinom deklarišu kao vernici, a 40 odsto njih je ubeđeno da su samo katolici pravi Hrvati i da Hrvatska ima bogatiju tradiciju od većine naroda.

Najveći stepen tolerancije, pokazuje istraživanje, maturanti pokazuju kada se radi o drugoj rasi, veri ili naciji. Kad se radi o ravnopravnosti polova, polovina ispitnih ne slaže se s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi trebalo da zarađuje i prehranjuje porodicu.

S takvom omladinom premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministar policije Ranko Ostojić nemaju razloga da brinu, jer će vređanjem i pljuvanjem Srba i Srbije sigurno dobiti mnogo glasova na izborima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 10:06
Tragedija je što ti mladi ljudi ne znaju ni kada su gladni . Pričati o bilo čemu je isto kao i dokazivati budali da je budala .
Četvrtak 01.10.2015. 10:45
У Хрватској за десет година уништено 2 8 милиона књига на ћирилици ------- Анте Лешаја, o уништавању књига у Хрватској од 1990. до 2000, каже да је за једну деценију “очишћено” скоро три милиона књига, искључиво по етничком и идејном кључу. ----- Зашто су, како и под којим околностима уништаване “непоћудне” књиге у Хрватској од 1990. до 2000. године тема је дела “Књигоцид” Анта Лешаје, универзитетског професорa
Četvrtak 01.10.2015. 10:59
Italijanski pisac Malaparte u svojoj čuvenoj knjizi "Kaputt", u poglavlju pod naslovom "Kotarica ostriga", piše o kotarici punoj očiju srpske dece, koju je šef hrvatske države Ante Pavelić držao na svom radnom stolu prilikom susreta sa Malaparteom. ---- Zgranutom Malaparteu, koji je pomislio da su u kotarici ostrige, Pavelić je objasnio da su izvađene dečje oči poklon njegovih "hrabrih ust/aša". ----- Izvor: ( knjiga Eugena Jurišića, “Sudski proces Tito-Mihailović”, str.61. ----- Jurišić citira francuski prevod Malaparteove knjige, “ed Denoel”, str. 322-323).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online