Četvrtak 01.10.2015.
09:01 >> 13:10h
informer.rs

Hrvatska omladina (ustaše u najavi): NDH nije fašistička, samo katolici su pravi Hrvati

Tanjug/AP
Istraživanje je sprovedeno među maturantima. Političari mogu da budu ponosni (Foto: Ilustracija)

Istraživanje "Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj" sprovedeno na uzorku od 1.146 maturanata pokazalo je katastrofalno neznanje i poražavajuće rezultate ispitivanja političke pismenost hrvatske omladine.

Anketa koju je radila GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvna istraživanja, pokazuje da čak tri četvrtine mladih u Hrvatskoj smatra da Nezavisna država Hrvatska nije bila fašistička tvorevina i da Ante Pavelić nije bio zločinac.

Takođe, 40 odsto mladih Hrvata se čvrsto protivi svakom pokušaju sudskoh progona osumnjičenih za ratne zločine počinjene u ratu devedesetih.

Koliko su obrazovani mladi u Hrvatskoj pokazuje i podatak da čak 73 odsto njih ne zna ko je hrvatski premijer, čak ni kad im se ponudi četiri moguća odgovora.

Hrvatski maturanti se većinom deklarišu kao vernici, a 40 odsto njih je ubeđeno da su samo katolici pravi Hrvati i da Hrvatska ima bogatiju tradiciju od većine naroda.

Najveći stepen tolerancije, pokazuje istraživanje, maturanti pokazuju kada se radi o drugoj rasi, veri ili naciji. Kad se radi o ravnopravnosti polova, polovina ispitnih ne slaže se s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi trebalo da zarađuje i prehranjuje porodicu.

S takvom omladinom premijer Hrvatske Zoran Milanović i ministar policije Ranko Ostojić nemaju razloga da brinu, jer će vređanjem i pljuvanjem Srba i Srbije sigurno dobiti mnogo glasova na izborima.

2024 © - Vesti online