Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2016.
05:45
M. Obradović - Vesti A

Zatvoriti vehabijske bogomolje!

Problem islamskog ekstremizma u BiH ima trenutno drugačiju dimenziju u odnosu na prethodne godine. U pokušaj obračuna sa vehabijama uključila se čak i Islamska zajednica.

Gornja Maoča: Utočište radikalnih islamističkih grupa

Na inicijativu poglavara IZ BiH Huseina Kavazovića, ova verska organizacija odlučila je da stane u kraj ekstremnim tumačenjima islama i raspusti takozvane paradžemate. Paradžematima su nazvane lokalne verske zajednice koje praktikuju islam na način koji se ne poklapa sa onim koji sprovodi IZ BiH. Iz vrha IZ-a BiH liderima paradžemata upućen je ultimatum da se do 1. marta stave pod njihovu kontrolu, ali oni to nisu učinili.

Šta sada sledi, niko ne želi zvanično da kaže, ali postoji velika mogućnost da bezbednosne institucije izvedu akcije usmerene prema paradžematima i silom ih rasformiraju.

Između ostalog, na meti bi se našle vehabijske komune u Gornjoj Maoči, selu Ošve kod Maglaja, pojedina područja oko Zenice, i naročito oko Bihaća odakle je u proteklom periodu veliki broj osoba otišao da ratuje u Siriju.

Versko učenje bez kontrole

Prema dostupnim informacijama, u BiH trenutno deluje 64 paradžemata. U njima se muslimansko versko učenje obavlja bez ikakve kontrole i saglasnosti Islamske zajednice. Oni su čak formirali i udruženje koje su nazvali Koordinacija nezavisnih džemata, a pre nekoliko dana poručili su da su spremni da priznaju vrhovni autoritet Islamske zajednice, ali da im se omogući sloboda praktikovanja vere na njihov način. Za takav scenario, međutim, u IZ BiH neće ni da čuju.

- Ako dođe do akcije, a velika je mogućnost za to, ona će podrazumevati zatvaranje objekata u kojima paradžematlije praktikuju islam na svoj način. Uglavnom nisu u pitanju džamije, već privatne kuće, veoma često u predelima koji su nedostupni, mada ima i primera da se to radi u veoma naseljenim mestima. Takođe, realna je mogućnost da vođe tih paradžemata budu uhapšene - otkriva sagovornik "Vesti" iz policijskih struktura.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić ranije je izjavio da od trenutka kad Islamska zajednica BiH zvanično proglasi vehabijske paradžemate nepoželjnima, oni postaju problem koji će rešavati ovdašnje bezbednosne agencije.

- Islamska zajednica BiH je u decembru prošle godine donela odluku da svi džemati za čiji rad nije dala saglasnost budu ukinuti i zatvoreni. Oni džemati koji to ne prihvate neće više biti u pravnom okviru Islamske zajednice i biće kažnjeni, a u tome će morati da pomognu i bezbednosne agencije BiH. Oni će sigurno biti tretirani od bezbednosnih organa - rekao je Mektić.

Imamović idejni tvorac

Kao idejni osnivač paradžemata tretira se Nusret Imamović, nekadašnji vođa komune u Gornjoj Maoči, koji je svojevremeno i uhapšen, ali se veoma brzo našao na slobodi. Nakon što je nekoliko mjeseci držao predavanja širom FBiH, otišao je u Siriju, gde se i danas nalazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online