Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2016.
08:26
M. Obradović A

Svedoke plaše i potkupljuju

Bošnjačke političke i nevladine strukture upregle su sve resurse kako bi opstruisale sudske procese protiv najistaknutijih pripadnika takozvane Armije BiH koji su u poslednje vreme optuženi za ratne zločine.

Tanjug
Početak procesa: Naser Orić u Sudu BiH

Prema saznanjima "Vesti", na dobar deo potencijalnih svedoka u slučajevima protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice i Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta trećeg korpusa, vrši se strahovit pritisak, o čemu je upoznat i MUP Republike Srpske, pa nije isključena mogućnost da pojedinci budu prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog ometanja rada pravosuđa.

- Iako se informacije o svedocima čuvaju u tajnosti, u BiH se sve lako sazna. Poznato je da se u BiH za ratne zločine sudi na sudovima različitih nivoa, a optuženo je na hiljade ljudi. Na tim nižim sudovima ima mnoštvo primera bezočnog uticaja na svedoke, podmićivanja, sve kako bi se montirali iskazi i uticalo na konačnu odluku. Ne izostaju ni pretnje. Problem je, međutim, što se to radi i na najvišem nivou. Odbrana Mahmuljina i Orića ima informacije o osobama koje će svedočiti protiv njih, pa sa pojedincima pokušava da stupi u kontakt, nudi se novac, ali i preti. U priču su upregnuti i neki političari, ali i nevladine organizacije poput Majki Srebrenice - otkriva sagovornik "Vesti" iz pravosudnih krugova.

Da je na sceni ozbiljan pritisak, svedoči i klasičan pokušaj zamene teza u režiji sarajevskih medija. Tako je "Dnevni avaz" objavio tvrdnje predsednice Udruženja Srebreničke majke, Hatidže Mehmedović, koja je za izjavila da se na njenog rođaka "vrši stalni pritisak da lažno svedoči" u procesu protiv Orića.

Ona je imenovala i određene ljude koji vrše pritisak, a među njima i Simu Tuševljaka, poznatog inspektora MUP-a Srpske koji godinama radi na predmetima ratnih zločina. Tuševljak odgovara da su tvrdnje Mehmedovićeve bezočne laži.

Lažiranje istorije

Pisanje istorije kroz sudske odluke odavno je uhodana praksa u BiH. Rad pravosudnih organa, naročito onih na nivou BiH služi da bi se građanski rat u BiH okarakterisao kako to odgovara Sarajevu i Bošnjacima. Cilj je osuditi što više Srba, kako bi se prikazali kao agresori i zločinci, a Bošnjaci kao žrtve.

- Istina je, naprotiv, potpuno drugačija. MUP RS i Tužilaštvo BiH skoro svakodnevno dobijaju prijave o pritiscima koje Orićeve pristalice vrše na svedoke optužbe. Upravo ti koji pričaju kako MUP Srpske, navodno, vrši pritisak na svedoke, konstantno učestvuju u takvim stvarima - izjavio je Tuševljak.

Promenio iskaz za 300 evra

O tome šta se sve radi na sudskim procesima na nižim nivoima, za "Vesti" je posvedočio i jedan Srbin iz Posavine, koji je svojevremeno na jednom nižem sudu osuđen na zatvorsku kaznu zbog navodnih ratnih zločina. Kaznu je odslužio, pa je sada na slobodi, ali za godine provedene iza rešetaka najviše ima da "zahvali" svedoku koji je naprasno promenio iskaz. Što je najgore, reč je o Srbinu.
- Taj čovek prvo je dao iskaz koji je potpuno potvrdio da nisam kriv, a kada je došlo do suđenja, napravio je zaokret za 180 stepeni i izneo obične laži koje je sud prihvatio kao validne dokaze. Posle sam čuo da ga je neko potplatio sa pišljivih 300 evra da to uradi - ispričao nam je ovaj osuđenik.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online