Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
05:09
M. Obradović - Vesti A

Bosna se seli u dijasporu

Iako zvanične institucije još nemaju kompletne podatke, već sada je izvesno da je dijaspora BiH u protekloj godini "oslabila" kada je u pitanju slanje doznaka rođacima i prijateljima u otadžbini.

Reuters/D.R.
Sve manji priliv novca iz rasejanja: U prvih devet meseci 2015. stiglo 2,61 milijarda maraka

Naime, prema podacima Centralne banke BiH, u BiH je za prvih devet meseci prošle godine stiglo oko 220 miliona maraka (oko 113 miliona evra) manje nego u prvih devet meseci 2014.

Ukupno, od početka januara do kraja oktobra prošle godine, iz inostranstva u BiH stiglo je 2,61 milijarda maraka. Naravno, u pitanju su transferi putem banaka, a ne postoji ni teoretska šansa da se utvrdi koliko novca stigne neformalnim tokovima.

Svaka treća porodica ima nekoga u inostranstvu

Rezultati popisa stanovništva u BiH još nisu objavljeni, iako je popis sproveden pre gotovo dve i po godine. Stoga ne postoje zvanični podaci o veličini dijaspore, ali procenjuje se da svaka treća porodica u BiH ima bar jednog člana u inostranstvu.

Sigurno je samo da, i pored toga što je priliv novca prošle godine bio nešto manji, upravo zahvaljujući doznakama, u BiH već godinama vlada socijalni mir. To najbolje potvrđuju reči Dragoslava M. iz Banjaluke, nezaposlenog inženjera poljoprivrede.

- Iako sam završio fakultet u roku, posao ne mogu da nađem već tri godine. Roditelji su mi penzioneri, živim sa njima, a da ne budemo gladni, bukvalno je zaslužan moj brat koji se otisnuo u Ameriku pre deset godina. On nam svaki mesec šalje novac, a kada dođe jednom godišnje, takođe nam ostavi dve-tri ovdašnje prosečne plate. Za praznike pošalje nešto više. I tako preživljavamo - priča Dragoslav.

Prema nekim procenama, van BiH živi oko dva miliona ljudi poreklom iz BiH. Pod uslovom da je to tačno, matematika kaže da je svaki dijasporac prošle godine u BiH poslao nešto više od 1.000 maraka. Razloge pada doznaka u protekloj godini ekonomisti objašnjavaju krizom koja očigledno pogađa i nađe ljude u inostranstvu, pa su i oni prisiljeni da štede. Ipak, zanimljivo mišljenje imaju u Pokretu potrošača RS gde kažu da dijasporci manje šalju novac u BiH jer - nemaju kome da ga šalju.

- U inostranstvu uglavnom žive relativno mlađi, odnosno radno sposobni ljudi, kojima u RS i BiH žive roditelji. Nakon njihove smrti, više ne postoji razlog da šalju pare ovamo, tako da je logično da je priliv para iz rasejanja sve manji. Takođe, značajna stavka su i penzije, koje smrću korisnika takođe prestaju da stižu - kaže sekretar ovog udruženja Dragovan Petrović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online