Sreda 03.02.2016.
05:09
M. Obradović - Vesti

Bosna se seli u dijasporu

Reuters/D.R.
Sve manji priliv novca iz rasejanja: U prvih devet meseci 2015. stiglo 2,61 milijarda maraka

Naime, prema podacima Centralne banke BiH, u BiH je za prvih devet meseci prošle godine stiglo oko 220 miliona maraka (oko 113 miliona evra) manje nego u prvih devet meseci 2014.

Ukupno, od početka januara do kraja oktobra prošle godine, iz inostranstva u BiH stiglo je 2,61 milijarda maraka. Naravno, u pitanju su transferi putem banaka, a ne postoji ni teoretska šansa da se utvrdi koliko novca stigne neformalnim tokovima.

Svaka treća porodica ima nekoga u inostranstvu

Rezultati popisa stanovništva u BiH još nisu objavljeni, iako je popis sproveden pre gotovo dve i po godine. Stoga ne postoje zvanični podaci o veličini dijaspore, ali procenjuje se da svaka treća porodica u BiH ima bar jednog člana u inostranstvu.

Sigurno je samo da, i pored toga što je priliv novca prošle godine bio nešto manji, upravo zahvaljujući doznakama, u BiH već godinama vlada socijalni mir. To najbolje potvrđuju reči Dragoslava M. iz Banjaluke, nezaposlenog inženjera poljoprivrede.

- Iako sam završio fakultet u roku, posao ne mogu da nađem već tri godine. Roditelji su mi penzioneri, živim sa njima, a da ne budemo gladni, bukvalno je zaslužan moj brat koji se otisnuo u Ameriku pre deset godina. On nam svaki mesec šalje novac, a kada dođe jednom godišnje, takođe nam ostavi dve-tri ovdašnje prosečne plate. Za praznike pošalje nešto više. I tako preživljavamo - priča Dragoslav.

Prema nekim procenama, van BiH živi oko dva miliona ljudi poreklom iz BiH. Pod uslovom da je to tačno, matematika kaže da je svaki dijasporac prošle godine u BiH poslao nešto više od 1.000 maraka. Razloge pada doznaka u protekloj godini ekonomisti objašnjavaju krizom koja očigledno pogađa i nađe ljude u inostranstvu, pa su i oni prisiljeni da štede. Ipak, zanimljivo mišljenje imaju u Pokretu potrošača RS gde kažu da dijasporci manje šalju novac u BiH jer - nemaju kome da ga šalju.

- U inostranstvu uglavnom žive relativno mlađi, odnosno radno sposobni ljudi, kojima u RS i BiH žive roditelji. Nakon njihove smrti, više ne postoji razlog da šalju pare ovamo, tako da je logično da je priliv para iz rasejanja sve manji. Takođe, značajna stavka su i penzije, koje smrću korisnika takođe prestaju da stižu - kaže sekretar ovog udruženja Dragovan Petrović.
 

2024 © - Vesti online