Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.01.2016.
08:52
M. OBRADOVIĆ A

Mudžahedin na mestu zločina

Gotovo osam godina nakon povratka tri člana takozvane Alžirske grupe iz zatvora Gvantanamo na Kubi u BiH, SAD su u ovu zemlju prosledile još jednog zatvorenika, za koga je ranije utvrđeno da je bio pripadnik Al Kaide.

Tanjug/AP
Amerikanci prazne zatvor: Gvanatanamo

Reč je u Mahmudu Ahmedu al Savahu (58), koji ima državljanstvo BiH i Egipta. Ta zemlja je tražila njegovo oslobađanje, ali on ipak nije prebačen tamo već u BiH. Prema informacijama koje je preneo Rojters, Al Savah je teško bolestan. Inače, on je uhapšen 2002. godine u Avganistanu, a označen je kao jedan od važnijih eksperata Al Kaide za eksploziv.

U ovom paketu, jedna osoba prebačena je i u Crnu Goru, a od početka godine ukupno 16 osoba prebačeno je iz Gvantanama u zemlje Bliskog istoka, a sve, kako prenose američki mediji, u okviru napora da se ovaj zatvor pokuša zatvoriti do kraja godine, što je namera američkog predsednika Baraka Obame.

Novo hapšenje ekstremista

Mirel Karajić (30) iz Velike Kladuše uhapšen je preksinoć na Međunarodnom aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je od novembra 2014. do juna prošle godine bio na sirijskom ratištu, gde je ratovao na strani terorističke organizacije Islamska država.
Medijima u BiH je potvrđeno da je reč mladiću koji je poznat bezbednosnim agencijama. Ekstremista je otišao u Siriju, a u BiH ostavio ženu i dvoje dece. Spekuliše se da je svojevremeno zabranio svojoj supruzi koja je inače nastavnica, da predaje u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Kladuši.

Dolazak operativca Al Kaide u BiH juče je bio obavijen velom tajne. Nadležne institucije nisu otkrivale više detalja, a nezvanično se saznaje da Al Savah ima rodbinu u BiH koju je stekao dok je tokom rata boravio u ovoj zemlji, ratujući na strani takozvane Armije BiH.

Izvori "Vesti" iz bezbednosnih struktura takođe nisu mogli da otkriju više detalja o ovom slučaju, ali su ukazali na neke paralele.

- Pripadnici Alžirske grupe koji su se vratili u BiH 2008. godine i danas žive u ovoj zemlji. Oni su pod prismotrom i nisu pravili nikakve probleme proteklih godina. Ono što je zanimljivo jeste da u Gvantanamu boravi još osoba koje imaju pasoš BiH, a među njima je i Kalid Šeik Muhamed koji je bio jedan od glavnih organizatora napada na Njujork u septembru 2001. Godine. Biće zanimljivo videti da li će doći i do njegovog povratka, mada je to zasad malo verovatno, jer je on Amerikancima ipak mnogo važniji - kaže naš izvor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online