Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2016.
02:15
J. Arsenović - Vesti A

Kad gazdi ne smeš reći ne

Ni dva dana nakon što je javnost od američkih zvaničnika saznala, a od njihovog ambasadora u Beogradu dobila i potvrdu da su dvojica pritvorenika iz zloglasnog američkog zatvora Gvantanamo na Kubi prebačena u Srbiju, državni organi se ne oglašavaju.

Reuters
Zašto se Beograd obavezao da udomi zatvorenike iz Gvatanama

Gde su Jemenac i Tadžikistanac koje su Amerikanci bez suđenja i optužnice godinama držali zatvorene ni dalje se ne zna, ali je izvesno da je za njih predviđen specijalan program uključivanja u srpsko društvo uz neki vid uslovne slobode. Iako se negira postojanje bezbednosnih rizika, oni će biti pod stalnim nadzorom srpskih organa bezbednosti. Njihov status će posle dve godine biti na preispitivanju, pa se može desiti da napuste Srbiju.

U Pokretu Dveri tvrde da je Vučić "ponovo poslušao naređenja svojih stranih gazda i uvezao nove migrante" i time "označio sve građane Srbije kao potencijalnu metu za nove terorističke napade".

Za šefa diplomatije Ivicu Dačića Srbija nema nikakvu štetu, već da je "otvorila vrata za razvoj naših partnerskih odnosa sa SAD".

Vulinovo lako ćemo

Ministar Aleksandar Vulin kaže da je prihvat dvojice zatvorenika iz Gvantanama "politika balansiranja".
- Ako Srbija može da pomogne da to mučilište više nikada ne postoji, tu smo - rekao je on.
Na kritike da to može povećati rizik od terorizma, Vulin odgovara da Srbija već ima mirovne trupe u Libanu, te da i zbog toga može zapasti nekom teroristi za oko. Takođe uverava da se u Srbiji ponekad čuvaju zaštićeni svedoci od kriminalnih bandi iz Amerike i Kanade, tako da "može izaći na kraj i sa dva čoveka".

Mediji pod Vučićevom kontrolom objavljuju ocene vlastima naklonjenih analitičara koji tajno prebacivanje iz Gvantanama osumnjičenih za terorizam prikazuju maltene kao međunarodnu obavezu i poželjan gest koji će otopiti oštrice kritika Vašingtona prema Beogradu. Javnost, međutim, očekuje odgovore na pitanja kada je Srbija preuzela obavezu prihvatanja zatvorenika iz Gvantanama i po kom pravnom osnovu. Nema odgovora ni na pitanje zašto SAD te ljude ne uključe u svoje društvo, već ih šalju širom sveta?


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2016. 10:59
Daće im njihov piccousti brat po krvi novi identitet, kuće, posao, pa i žene, a mi normalni Srbi će sve to da plaćamo o-4.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online