Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 04.12.2015.
21:47
Srna A

Dodik svedoči na suđenju Mladiću

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u ponedeljak, 7. decembra, u Haškom sudu kao svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću svedočiti o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Jugoslavije.

Tanjug
Svedok raspada SFRJ

- Bio sam poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini i moje svedočenje se odnosi isključivo na te političke okolnosti u vezi sa početkom rata - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svedoči.

- BiH je otišla na referendum 1. marta. Muslimani, a tada i Hrvati, doneli su unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa BiH, a to nije bilo dovoljeno jer je tadašnji Ustav Socijalističke Republike BiH tražio da se obezbedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promenu - naglasio je Dodik. 

On je za TV1 rekao da statusnu promenu BiH svakako predstavlja odvajanje od Jugoslavije, ističući da je tadašnji referendum predstavljao preglasavanje. 

- To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata - naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je dužnost svakoga  ko dobije poziv da svedoči pred Haškim tribunalom da se na njega i odazove.  

- Smatram da je dužnost svakoga koga pozove odbrana, ali i optužba, da učestvuje jer Hag ima svoju dimenziju - rekao je predsednik Srpske. 

POVEZANE VESTI

Petak 04.12.2015. 22:07
РАТКО МЛАДИЋ : Поштовани пријатељи из целог света! Добио сам много писама подршке и честитки за мој рођендан, за верске и друге празнике у којима ме охрабрујете да се борим против неправде и овог „галиматијас НАТО суда“ који је десна рука тог пакта и служи му да се слободно шири по свету, да силом оружја намеће правду по својим аршинима и да руши, пали и разара земље и државе када и где њима падне на памет! Имајући у виду тренутна дешавања у свету одлучио сам да свима вама напишем исто -збирно писмо које ћу послати на адресе мојих пријатеља широм света! На ово ме обавезује тренутни хаос и ратно насиље које се дешава и све се више шири и захвата многе државе, територије и регионе! Питам се куда све ово води??? Ово вам пишем из простог разлога јер је 1988. године свет одахнуо од гомилања наоружања јер је Михаил Горбачов потписао „перестројку“ чиме је направљена неопростива грешка јер је поверовао лажима Регановој администрацији да се НАТО неће ширити на исток!?? Да ли се проширио, и где је сада? Десио се Берлински зид и Голф и Ирак и Авганистан, Сомалија, Чад, Либија, Арапско пролеће, Сирија, Украјина, опет Ирак, – па се питам куда све ово води??? Чини ми се у тоталну несрећу, и у питању је опстанак ове цивилизације?? Од 1988. године па до сада је дошло до бруталног разарања низа земаља, сецесије мањих државица и сада је цео свет на рубу пропасти!!! Светски мир је опасно узбуркан, дошло је до низа окрутних ратова, велики број становника је у избегличким камповима без хране, воде, струје и без основних услова за живот јер су им разорени градови и села, и уништена им је сва имовина коју су вековима стицали. Огромна су разарања градова, уништена је сва привреда и инфраструктура многих земаља. Огромни су људски губици, више нико и не броји погинуле, рањене, протеране, расељене, убоге, гладне и унесрећене! Оржјем се звецка у Украјини, Сирији, Гази, Ираку, прети се Северној Кореји,Ирану, уводе се санкције Русији, коју опкољавају и изолују, па се питам куда иде овај свет!?? По мом мишљењу у тотални хаос, неред и безвлашће!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online