Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.11.2017.
18:53
Srna A

"Istorija će pokazati - Ratko Mladić je heroj, sprečio genocid nad Srbima!"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je general Ratko Mladić heroj i patriota koji je organizovao i vodio Vojsku Republike Srpske (VRS) i sprečio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj.

Srna
Sramna presuda: Milorad Dodik, predsednik Srpske

- Prvostepena presuda Haškog tribunala Mladiću nije iznenađenje jer je bio unapred osuđen. Samo su ga odveli u Hag da mu to pročitaju. Ovo je sramni šamar srpskim žrtvama, a ne presuda Srpskoj, srpskom narodu i VRS - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je naveo da će Haški tribunal ostati mesto koje nije doprinelo pomirenju, nego podelama. 

Predsednik Srpske istakao je da je u narodu za Mladića rezervisano mesto heroja, a da je Haški tribunal selektivno sudio, što je vidljivo iz presuda kojima su najviše osuđeni Srbi. 

- General Mladić ostaje heroj srpskog naroda i prvostepenom presudom je mit o njemu kao heroju samo ojačan. Samo istorija može presuditi generalu Mladiću, a Haški tribunal je delio selektivnu pravdu - naglasio je Dodik.

On kaže da srpski narod ne može da utiče na haške presude, ali da ni te presude ne mogu da utiču na istorijsko pamćenje i istorijske činjenice.

- I sam Mladić je od svog advokatskog tima zahtevao da se utvrdi samo istina. General Ratko Mladić nije oficir kome može suditi sud. Takvima sudi istorija, i samo ona će dati svoj konačan odgovor ko je bio general Mladić - dodao je Dodik.

Nejednak tretman Haga prema žrtvama

On je rekao da u uslovima nejednakog tretmana svih žrtava, apsolutne selektivnosti prema žrtvama i prema zločincima, koju godinama sprovodi Haški tribunal, presuda koja je danas izrečena generalu Mladiću, nažalost, nije nikakvo iznenađenje.

- Ne znam da li danas u Republici Srpskoj i u jednom srpskom domaćinstvu, nakon saznanja da je general Mladić osuđen, iko živ veruje da je general kriv. Narod u Srpskoj nije čekao stav ni Haškog, niti bilo kojeg drugog suda, da generalu Mladiću odredi mesto - naveo je Dodik.

On je istakao da je mesto heroja Mladić sam rezervisao, deleći patnje svog naroda i vojske kojom je komandovao.

Predsednik Srpske naglasio je da je Republički centar za istraživanje rata,  ratnih zločina i nestalih civila utvrdio da je broj srpskih žrtava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu 29.070. On kaže da je prema podacima Istraživačkog dokumentacionog centra Sarajevo u proteklom ratu stradalo 62.013 Bošnjaka i 8.403 Hrvata.

- Zaključno sa 15. novembrom ove godine, u Haškom sudu optuženo je 127 lica za počinjena dela ratnog zločina koja su teritorijalno povezana sa prostorom BiH od 1992. do 1995.godine. Od toga broja, 90 optuženih su Srbi ili 70,8 odsto, 28 Hrvati ili 22,1 odsto i devet Bošnjaci ili 7,1 odsto. Za genocid i učešće u izvršenju genocida Tužilaštvo u Hagu nije nikada optužilo nijedno lice nesrpske nacionalnosti. Optužena su 23 lica srpske nacionalnosti za genocid i učešće u izvršenju genocida - dodao je Dodik.

On je rekao da su mnogi od Srba osuđeni za najteža krivična dela kršenja humanitarnog i ratnog prava, od kojih je najteži genocid i zločin protiv čovečnosti.

- Osuđivani su nosioci političkih, javnih i vojnih funkcija svih rangova, od najnižih do najviših, i to kako za individualnu, tako i za komandnu odgovornost, te su im se na teret stavljale kvalifikacije učešća u udruženim zločinačkim poduhvatima nad Bošnjacima i Hrvatima - naveo je Dodik.

Iz udžbenika izbaciti sve o Tribunalu

Dodik smatra da iz udžbenika u srpskim školama treba izbaciti sve sadržaje o Haškom tribunalu jer je to od početka mesto nepravde, smišljeno da se srpske žrtve ponovo pobiju i osude, što je uverenje cele srpske javnosti. On je dodao da je neravnopravan status žrtava doveo do neravnopravne nacionalne strukture osuđenih i optuženih, zbog čega bi naivni mogli zaključiti da je u BiH pobijen neznatan broj Srba i da nije vođen težak građanski rat.

Kod Hrvata i Bošnjaka ni vojske, ni generala...

Dotle, kaže Dodik, na drugoj strani Haški sud nije nikog optužio za udruženi zločinački poduhvat, samo devet Bošnjaka i 28 Hrvata pojedinačno. 

- Ispade da na drugoj strani nije bilo ni politike, ni vojske, ni generala, ni vojnika, već samo neodgovorni pojedinci. Kada je reč o Bošnjacima i njihovim zločinima nad srpskim stanovništvom u BiH, podignute su optužnice u samo tri slučaja, i to suđenje Rasimu Deliću po osnovu krivične odgovornosti nadređenog komandantu odreda "El mudžahedin" u sastavu trećeg korpusa Armije BiH (tri godine zatvora) - istakao je Dodik.

On je podsetio i na suđenje upravnicima i stražarima logora "Čelebići" u opštini Konjic, kada su tri lica osuđena, od kojih jedan Hrvat, a jedno oslobođeno. Dodik je naveo i suđenje Naseru Oriću po osnovu krivične odgovornosti za zločine u nekoliko sela opština Srebrenica i Bratunac, gde je oslobođen.

- Iz svega navedenog, sledi da je odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama u najmanju ruku neravnopravan, te posmatrajući po nacionalnoj strukturi osuđenih lica, vidimo da je Srbima izrečeno pet doživotnih kazni i 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina zatvora i Bošnjacima 41,5 godina zatvora - rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da je od ukupno 207,5 godina zatvora dosuđenih Hrvatima i Bošnjacima, samo 50,5 godina kazne zatvora izrečeno za zločine nad Srbima, što čini 5,2 odsto od ukupno izrečenih kazni zatvora, ne računajući doživotne kazne zatvora.

- Prije svega i iznad svega, i danas sa ovog mesta, želim da izrazim žaljenje zbog svake žrtve iz svakog naroda. Voleo bih da i sa neke druge strane postoji isti stepen žaljenja zbog srpskih žrtava. Međutim, 25 godina od kraja rata mi gledamo likovanje i orgijanje u FBiH nakon oslobađajuće presude Oriću - naglasio je Dodik.

On kaže da je pravna struka u Hagu potpuno poražena, te da je onemogućila razvoj i promociju pomirenja u BiH, postavši mesto dodatnog raskola u BiH.

EPA/Peter Dejong/Pool
General Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

Ko je pobio Srbe u ratu?

Dodik je rekao da je očigledno cilj bio da se ovakvim presudama amnestira mudžahedinska ideologija Alije Izetbegovića i njegovog stvaranja islamske države.

On je naveo da ne treba zaboraviti pristrasnost međunarodne zajednice tokom i nakon rata, kako bi se izbeglo suđenje intervencionističkim NATO snagama koje su srpske položaje bombardovali osiromašenim uranijumom, te osudili Mladića da je kriv jer je uzeo taoce da bi to sprečio.

- Ako znamo da je blizu 30.000 Srba u tom ratu ubijeno, onda želimo da nam neko odgovori i ko je pobio te ljude. Želimo da neko i odgovara za te zločine. Sve dok svaka žrtva ne dobije svoj smiraj kroz sprovođenje pravde, ovde će se i dalje voditi različite i teške polemike - naveo je Dodik.

On je istakao da je ovom presudom "zadat udarac BiH", koja se pokazuje kao nemoguća i duboko podeljena zemlja.

- Situacija u kojoj na jednom prostoru žive tri naroda i tri istine o jednom ratu, u kojem su ratovali svi protiv svih, mogla je da se dovede u kakvo-takvo normalno stanje da su i Haški sud i sudovi u BiH objektivno i pošteno radili svoj posao i donosili takve odluke. Pa i same sudije Haškog suda svedočile su o velikim političkim pritiscima na sud u ranijem periodu. O pritiscima na Sud BiH ne moram govoriti, to je očigledno - naglasio je Dodik.

On kaže da se takvim radom ne može obezbediti pomirenje među narodima.

- Vršiti pritisak na pravosuđe da napiše presude i da ostanu neprocesuirani zločine nad žrtvama, govori da je ovde bila decenijska namera satanizacije Srba, te da se pokušavaju stvoriti uslovi za dalju satanizaciju Srpske. Ovo nije presuda ni Srpskoj, ni Srbima, ni srpskoj vojsci, i mi moramo da se pre svega okupimo oko Srpske i Srbije, kao i naših narodnih i nacionalnih vrednosti - poručio je Dodik.

Srbi da se slože

Dodik je rekao da je nakon presude u svet otišao mit o Mladiću kao heroju i legendi srpskog naroda.

- Ovih dana svi Srbi treba da se okupe oko Mladićeve porodice i njega i da zajednički prođemo kroz ovo teško vreme, boreći se za Srpsku i njenu državnost, što je najbolji način da se odužimo generalu i mnogima koji su dali živote za Srpsku, nađemo unutrašnju snagu i krenemo dalje - rekao je Dodik.

On je naveo da je presuda Mladiću pokazala da Srbi ne mogu računati na međunarodnu objektivnost, kako pravosudnu, tako i političku, koja je na bazi političkih uticaja odlučila da se na ovaj način presuđuje u Hagu.

- Danas nismo čuli da je general Mladić lično počinio ili naredio ubistvo. Očigledno, da je to uradio, možda bi bio oslobođen kao Naser Orić, koji je to učinio. Mladić je komandovao operacijama odbrane Srba i tamo gde je bilo potrebno u interesu odbrane slobode. Ovde je osuđeno naše pravo na slobodu, kuću, otadžbinu - istakao je Dodik.

On je naglasio da Srpska ne prihvata neku vrstu kolektivnog suđenja, odnosno da je Mladić kriv za, kako tvrde u Hagu, udruženi zločinački poduhvat.

- Verujemo da je prvostepena procedura u vezi sa presudom završena. Mada nemamo neki optimizam što se tiče drugostepene, svakako je da mislimo da će istorija jednog dana ukazati da je Haški tribunal formiran da isključivo sudi Srbima - kaže Dodik.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.11.2017. 21:00
Zar fa se pravdamo pred svetskim ko,ljačima i u,bicama ko je Ratko Mladić.Ratko je srpski heroj i ponos:Ratko svaki te pošten Srbin nosi u srcu.Tvoja slava je večnost.Osudiše te upravo oni koji počiniše z,la po celom svetu.A zašto?Pa Ti nisi oni,a k,rv na svojim rukama pokušavaju da speru s svojih ruku osudom čoveka iz naroda čiji identitet nijew zl,očin već naprotiv.Volimo Te Ratko naš!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online